Ciasto "Cycki murzynki"



Ciasto o kontrowersyjnej nazwie,  ciekawej aparycji i niebiańskim smaku. Z powodzeniem można zrobić go w 2 godziny, Jest miłe dla oka i dla podniebienia, a dwa różne rodzaje ciasta( biszkopt makowo-kokosowy i biszkopt tradycyjny) perfekcyjnie ze sobą współgrają. Krem budyniowy typu karpatka, który jest dominujący w cieście został przełamany nutą dżemu morelowego niskosłodzonego, więc ciasto jest słodkie, ale nie za słodkie:) Deserowa polewa ładnie komponuję się z całością. Polecam wielbicielom kremów na bazie budyniu.

Biszkopt jasny:
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dokładnie całość. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Biszkopt makowo- kokosowy:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki suchego niemielonego maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka miksujemy na sztywno, pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gęstej bezy. Następnie dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut

Masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • budyń śmietankowy(sypki)
  • 9 łyżek cukru
  • 400 ml mleka
  • margaryna( 250 g)
Pół szklanki mleka, żółtka, cukier, mąkę i sypki budyń zmiksować lub utrzeć na gładką masę.
Resztę mleka zagotować i dodać do niego utartą bazę budyniową. Ugotować budyń. Ostudzić.
Margarynę zmiksować na puch, dodawać partiami wystudzony budyń.

Polewa;
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki gotowac na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia. Lekko ostudzić i dekorować ciasto.

dodatki:
  • dżem morelowy
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • rodzynki
KOLEJNOŚĆ:
  1. Biszkopt jasny
  2. Dżem morelowy
  3. Biszkopt kokosowo-makowy
  4. Krem budyniowy
  5. Biszkopty
  6. Polewa
  7. Po jednej rodzynce na każdy biszkopt udekorowany polewą









Smacznego!

2 komentarze: