ROLADA MIĘSNA Z NADZIENIEM Z BAKALII (i sosem żurawinowo-musztardowym)


Każdy przepis ma ponoć swoją historię... Pomysł na to danie zrodził się w mojej głowie pod wpływem impulsu. W szafce dostrzegłam całą paczkę suszonej żurawiny i moreli. Postanowiłam je wykorzystać do mojego obiadu. W planach było mięso, a w przypływie fantazji zdecydowałam się na zrobienie rolady mięsnej nadziewanej owymi bakaliami z małym dodatkiem. 
Mimo, że karczek jest dość trudnym mięsem do rolad, z pomocą przyszła mi nić kuchenna i cały farsz grzecznie piekł się w środku:)
Ale do rzeczy:) Do wykonania dania potrzebujemy:
  • 1 kg karkówki bez kości
  • marynata (pieprz,sól, majeranek, papryka ostra, łyżka oleju, 4 ząbki czosnku)
Z wymienionych wyżej przypraw robimy marynatę i nacieramy ją karkówkę. Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.

Nadzienie:
  • 10 dag  suszonej żurawiny
  • 5 dag moreli suszonych
  • 3 suszone śliwki
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • pół szklanki bulionu (1 rosołek drobiowy rozpuścić w 130 ml gorącej wody)
  • sól pieprz
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 jajo

Morele i śliwki kroimy w kosteczkę lub cienkie paski. Następnie wsypujemy je do rondelka,podlewamy sokiem pomarańczowym i bulionem. Dodajemy żurawinę. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Orzechy drobno siekamy i prażymy  ok 1,5 minuty na suchej patelni. Dodajemy do masy bakaliowej. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, Kiedy ostygnie, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy.

Mięso wyjmujemy z lodówki i nacinamy  z wierzchu w 4 miejscach do 1/3 wysokości.




 Następnie między nacięcia wprowadzamy nóż, robiąc "tunel" w mięsie.


Teraz nadziewamy karkówkę bakaliowym farszem i obwiązujemy ściśle nicią spożywczą.
Wstawiamy do naczynia żaroodpornego , polewamy resztą marynaty i podlewamy szklanką bulionu . Naczynie żaroodporne przykrywamy.


Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę 50 minut

Sos musztardowo-żurawinowy:
  •  około pół szklanki wywaru spod upieczonej rolady
  • 3 łyżki żurawiny
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki pszennej

Wywar,musztardę i żurawinę gotujemy chwilę. Ewentualnie doprawiamy. Z kremówki i mąki robimy zawiesinę. Łączymy z bazą sosu. Gotujemy chwilę do zgęstnienia.

Roladę podałam z sosem żurawinowo- musztardowym i ziemniakami z wody, posypanymi koprem.
Mięso wyszło kruche a lekka słodycz bakalii w farszu fantastycznie się zgrała z pikantną czosnkowo-majerankową nutą marynaty mięsa. 







Smacznego!




Komentarze