Powoli zbliża się ten czas w roku, kiedy spożycie ryb rośnie gwałtownie:) Okres przedwielkanocny zachęca do wprowadzenia w menu (szczególnie piątkowe) ryb. Mam dziś dla Was przepis na taką, która smakiem przywodzi mi na myśl...kebab:) Sos, a raczej zalewa- salsa, potęguje doznania kubków smakowych, a dodatek ogórka konserwowego i cebuli w tym zestawieniu zaskakuje jak najbardziej na plus.
Składniki na smażoną rybę:
- 0,5 kg filetów z dorsza
- 1 jajo
- 100 g mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Filety rybne pokroić w małe kawałki (ok 4cm x 6cm) oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w mące i smażymy.
Gdy usmażymy już wszystkie kawałki wykładamy je na półmisek.
Kolejny krok to warzywa do przekładania ryby, czyli:
- duży słoik ogórków konserwowych
- 3 cebule
Ogórki kroimy w cienkie plastry wzdłuż, a cebule kroimy w cienkie, okrągłe plasterki
Następnie wykonujemy zalewę salsa, potrzebujemy:
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 łyżki cukru
- 6 łyżek octu
- 2 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zagotowujemy.
WYKONANIE:
- Część filetów ułożyć w głębokiej, przeszklonej salaterce( ja użyłam naczynia żaroodpornego).
2. Na każdy filet położyć plaster cebuli i plaster ogórka. Czynność powtarzać do wyczerpania ryby.
Ostatnia warstwa to ryba z cebulą i ogórek na wierzchu.
3. Rybę zalewamy GORĄCĄ zalewą (można podgrzać).
Naczynie lub miskę przykrywamy i czekamy aż zalewa ostygnie.
Najlepiej smakuje jeśli "odpocznie" w marynacie min. 4 godziny.
Smacznego!
Fajnie być pierwszym obserwatorem bloga - zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuńJaka fajna rybka! Lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie opisane :) rybka - obłęd!
OdpowiedzUsuń