SMAŻONY DORSZ W ZALEWIE SALSA (PRZEKŁADANY OGÓRKIEM KONSERWOWYM I CEBULKĄ)







Powoli  zbliża się ten czas w roku, kiedy spożycie ryb rośnie gwałtownie:) Okres przedwielkanocny  zachęca do wprowadzenia w menu (szczególnie piątkowe) ryb. Mam dziś dla Was przepis na taką, która smakiem przywodzi mi na myśl...kebab:) Sos, a raczej zalewa- salsa, potęguje doznania kubków smakowych, a dodatek ogórka konserwowego i cebuli w tym zestawieniu zaskakuje jak najbardziej na plus.

Składniki na smażoną rybę:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • 1 jajo
  • 100 g mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Filety rybne pokroić w małe kawałki (ok 4cm x 6cm) oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy w jajku a następnie w mące i smażymy.

Gdy usmażymy już wszystkie kawałki wykładamy je na półmisek. 

Kolejny krok to warzywa do przekładania ryby, czyli:
  • duży słoik ogórków konserwowych
  • 3 cebule
Ogórki kroimy w cienkie plastry wzdłuż, a cebule kroimy w cienkie, okrągłe plasterki


Następnie wykonujemy zalewę salsa, potrzebujemy:
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 łyżki cukru
  • 6 łyżek octu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 3 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki zagotowujemy.

WYKONANIE:
  1.  Część filetów ułożyć w głębokiej, przeszklonej salaterce( ja użyłam naczynia żaroodpornego). 

2.  Na każdy filet położyć plaster cebuli i plaster ogórka. Czynność powtarzać do wyczerpania ryby.
Ostatnia warstwa to ryba z cebulą i ogórek na wierzchu.


3.   Rybę zalewamy GORĄCĄ zalewą (można podgrzać).


Naczynie lub miskę przykrywamy i czekamy aż zalewa ostygnie.



 Najlepiej smakuje jeśli "odpocznie" w marynacie min. 4 godziny.


Smacznego!








3 komentarze:

  1. Fajnie być pierwszym obserwatorem bloga - zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka fajna rybka! Lubię takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko pięknie opisane :) rybka - obłęd!

    OdpowiedzUsuń