Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 jajo
- szczypta soli
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka octu
- olej lub smalec do smażenia(można wymieszać pół na pół)
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).
Robimy dołek w mące.Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet.
Wyrabiamy ciasto tworząc kulę.
Następnie rozwałkowujemy je i składamy kilka razy w pół.
Teraz przez około 25 minut powtarzamy czynności:
- rozwałkowanie
- składanie na pół
- uderzanie w ciasto wałkiem
Gdy w cieście pojawią się pęcherze powietrza, dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy w paski, a następnie w każdym pasku robimy nacięcie i przewlekamy faworki.
Smażymy w głębokim tłuszczu po kilka sztuk, aż do uzyskania z obu stron jasnozłotego koloru.
Usmażone faworki osączamy na papierowym ręczniczku.Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz