FAWORKI TRADYCYJNE




Dzisiaj przepis na słodką przekąskę typową dla tej pory roku. Faworki,bo o nich mowa, należą do najczęściej robionych w karnawale smakołyków. Skusiłam się na nie także ja. Przedstawiam Wam ich tradycyjną wersję- wychodzą kruche, ale jednocześnie pięknie się rozwarstwiają, co przyczynia się do ich niebywałej delikatności..

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • olej lub smalec do smażenia(można wymieszać pół na pół)
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło. Rozkruszamy je w mące( całość w rękach ma być odczuwalna jak gruby piasek).
Robimy dołek w mące.Wbijamy jajo,żółtka,wsypujemy łyżkę pudru,szczyptę soli, dolewamy śmietanę i ocet. 

Wyrabiamy ciasto tworząc kulę.

Następnie rozwałkowujemy je i składamy kilka razy w pół.



Teraz przez około 25 minut  powtarzamy czynności:
  1. rozwałkowanie 
  2. składanie na pół
  3. uderzanie w ciasto wałkiem
Gdy w cieście pojawią się pęcherze powietrza, dzielimy je na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy w paski, a następnie w każdym pasku robimy nacięcie i przewlekamy faworki.


Smażymy w głębokim tłuszczu po kilka sztuk, aż do uzyskania z obu stron jasnozłotego koloru.


Usmażone faworki osączamy na papierowym ręczniczku.Posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego!








Komentarze