W moim domu rosół na stole (w formie pierwszego dania) pojawia się w prawie każdą niedzielę. Czasem drobiowy, z indyka, czasami mieszany. Przeważnie z makaronem lub ryżem.
I pomyślałam sobie, że dobrze byłoby wymyślić jakiś inny dodatek do tej niedzielnej zupy.
Szukałam, szukałam i znalazłam: przepis na kołduny drobiowe. Zrobiłam dwie wersje:okrągłe i bardziej łódeczkowate:)
A w ramach spójnej całości podaję dziś także przepis na klarowny rosół.
Składniki na rosół:
- 3 litry wody
- 3 duże udka z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 1/3 małego selera
- 1/3 łodygi pora(górnej)
- 1 cebula nieobrana przekrojona na pół( nada złocisty kolor i klarowność)
- zielenina
- sól, pieprz do smaku
Udka z kurczaka i warzywa myjemy. Następnie wkładamy do 3 litrów zimnej wody i nastawiamy na najmniejszy gaz(ale tak, żeby rosół się nie zagotował) na około 1,5-2 godziny.
Po tym czasie na rosole utworzy się tzw "szumowina". Należy zebrać ją łyżką do szklanki i wyrzucić. To sprawi, że rosół się oczyści i będzie klarowny.
Następnie należy sprawdzić stopień ugotowania udek (nakłuwamy widelcem) i miękkość warzyw. Jeśli udka są już ugotowane , a warzywa odpowiednio miękkie, wyłączamy gaz. Rosół doprawiamy do smaku pieprzem,solą ewentualnie przyprawą typu maggi i jeszcze chwilę gotujemy.
Składniki na kołduny drobiowe:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml wrzącej wody
- szczypta soli
- łyżka oleju
Mąkę z solą i olejem zalewamy wrzącą wodą i szybko zagniatamy. Najpierw łyżką, a gdy trochę ostygnie wyrabiamy rękami.
Farsz:
- mięso obrane z 1 udka z rosołu
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1/3 namoczonej w wodzie i odciśniętej bułki
- jajo
- sól, pieprz
Mięso z udka, warzywa i bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajo, wyrabiamy farsz i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i literatką o średnicy 4 cm wykrawamy kółka.
Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty.
Aby kołduny miały ładny, okrągły kształt, po ugotowaniu można jeszcze raz wyrównać krawędzie literatką.
Jeśli chcemy, żeby miały kształt łódki- lekko je ściskamy.
Kołduny są ciekawą alternatywą dla gotowego makaronu, polecam Wam serdecznie. Z rosołem komponują się idealnie:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz