ROSÓŁ ZŁOCISTY Z KOŁDUNAMI DROBIOWYMI




W moim domu rosół na stole (w formie pierwszego dania) pojawia się w prawie każdą niedzielę. Czasem drobiowy, z indyka,  czasami mieszany. Przeważnie z makaronem lub ryżem.
I pomyślałam sobie, że dobrze byłoby wymyślić jakiś inny dodatek do  tej niedzielnej zupy. 
Szukałam, szukałam i znalazłam: przepis na kołduny drobiowe. Zrobiłam dwie wersje:okrągłe i bardziej łódeczkowate:)
A w ramach spójnej całości podaję dziś także przepis na klarowny rosół.

Składniki na rosół:

  • 3 litry wody
  • 3 duże udka z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 1/3 małego selera
  • 1/3 łodygi pora(górnej)
  • 1 cebula nieobrana przekrojona na pół( nada złocisty kolor i klarowność)
  • zielenina
  • sól, pieprz do smaku
Udka z kurczaka  i warzywa myjemy. Następnie wkładamy do 3 litrów zimnej wody i nastawiamy na najmniejszy gaz(ale tak, żeby rosół się nie zagotował) na około 1,5-2 godziny.



Po tym czasie na rosole utworzy się tzw "szumowina". Należy zebrać ją łyżką do szklanki i wyrzucić. To sprawi, że rosół się oczyści i będzie klarowny. 

Następnie należy sprawdzić stopień ugotowania udek (nakłuwamy widelcem) i miękkość warzyw. Jeśli udka są już ugotowane , a warzywa odpowiednio miękkie, wyłączamy gaz. Rosół doprawiamy do smaku pieprzem,solą ewentualnie przyprawą typu maggi i jeszcze chwilę gotujemy. 

Składniki na kołduny drobiowe:
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml wrzącej wody
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
Mąkę z solą i olejem zalewamy wrzącą wodą i szybko zagniatamy. Najpierw łyżką, a gdy trochę ostygnie wyrabiamy rękami.


Farsz:
  • mięso obrane z 1 udka z rosołu
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/3 namoczonej w wodzie i odciśniętej bułki
  • jajo
  • sól, pieprz
Mięso z udka, warzywa i bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajo, wyrabiamy farsz i doprawiamy do smaku.


Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i literatką o średnicy 4 cm wykrawamy kółka.



Na każde z nich nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty.
Aby  kołduny miały ładny, okrągły kształt,  po ugotowaniu można jeszcze raz wyrównać krawędzie literatką.

Jeśli chcemy, żeby miały kształt łódki- lekko je ściskamy.


Kołduny są ciekawą alternatywą dla gotowego makaronu, polecam Wam serdecznie. Z rosołem komponują się idealnie:) 

Smacznego!






Komentarze