CIASTO HALI





Smakowite połączenie lekkiego serka truskawkowego z półkruchym ciastem i warstwą czekoladowego budyniu. Przypomina w smaku truskawkowe "ptasie mleczko". Polewa mocno czekoladowa jest idealnym dopełnieniem i świetnie podkreśla owocowo-mleczną nutę warstwy serkowej. Polecam!

Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Warstwa budyniowa 
  • 3 budynie o smaku czekoladowym
  • 1 litr mleka
  • 7 łyżek cukru
Ugotować budyń i wylać na surowe ciasto. Poczekać aż budyń wystygnie. I przejść do robienia warstwy serkowej.

Warstwa serkowa:
  • pół kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 4  serki waniliowe
  • 4 białka
  • 2 budynie truskawkowe
Margarynę zmiksować z cukrem na puch.Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować, aż masa będzie bardzo puszysta. Następnie  dodać serki i dokładnie,ale delikatnie wymieszać.Wsypać sypkie budynie i znów wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serkową. 
Warstwę serkową wyłożyć na zimną warstwę budyniową.

Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewą.

Szybka polewa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
Podane składniki rozpuścić i gotować chwilę(1 minuta) lekko wystudzić i udekorować ciasto.Można posypać cukierkowymi groszkami.





Smacznego!

 


  

2 komentarze:

  1. Jakiej wielkości mają być kubeczki z serkiem waniliowym???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z tego co pamiętam użyłam serków o pojemnośći 125 g każdy:) Pozdrawiam!

      Usuń