Smakowite połączenie lekkiego serka truskawkowego z półkruchym ciastem i warstwą czekoladowego budyniu. Przypomina w smaku truskawkowe "ptasie mleczko". Polewa mocno czekoladowa jest idealnym dopełnieniem i świetnie podkreśla owocowo-mleczną nutę warstwy serkowej. Polecam!
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- pół kostki margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 jaja
- 1 żółtko
Warstwa budyniowa
- 3 budynie o smaku czekoladowym
- 1 litr mleka
- 7 łyżek cukru
Warstwa serkowa:
- pół kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jaja
- 4 serki waniliowe
- 4 białka
- 2 budynie truskawkowe
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serkową.
Warstwę serkową wyłożyć na zimną warstwę budyniową.
Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewą.
Szybka polewa:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki kakao
Smacznego!
Jakiej wielkości mają być kubeczki z serkiem waniliowym???
OdpowiedzUsuńJa z tego co pamiętam użyłam serków o pojemnośći 125 g każdy:) Pozdrawiam!
Usuń