Dziś przepis na karczek zapiekany warstwowo z cebulą i sosem pomidorowym( a w zasadzie ketchupowo-śmietanowym). Danie jest sycące i myślę,że przypadnie do gustu szczególnie męskiej części smakoszy( mięso+ pikantny smak, to coś, za czym większość mężczyzn przepada w potrawach:)) Ja podałam je z kaszą jęczmienną i zestawem surówek.Pycha!
Składniki:
- 1,5 kg karczku bez kości
- 5 średnich cebul
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- 2 łyżeczki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Karczek kroimy w plastry i rozbijamy lekko młotkiem.Oprószamy solą, papryką i pieprzem(dość mocno)
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ketchup mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Wykładamy warstwę karczku.
Karczek smarujemy 3 łyżkami sosu.
Na to wykładamy 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę.
I tak do skończenia składników:
- mięso
- sos
- cebula
Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kolejne 20 minut pieczemy bez przykrycia również w 200 stopniach.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz