KARKÓWKA WARSTWOWA



Dziś przepis na karczek zapiekany warstwowo z cebulą i sosem pomidorowym( a w zasadzie ketchupowo-śmietanowym). Danie jest sycące i myślę,że przypadnie do gustu szczególnie męskiej części smakoszy( mięso+ pikantny smak, to coś, za czym większość mężczyzn przepada w potrawach:)) Ja podałam je z kaszą jęczmienną i zestawem surówek.Pycha!




Składniki:
  • 1,5 kg karczku bez kości
  • 5 średnich cebul
  • 5 łyżek ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra 
  • 2 łyżeczki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Karczek kroimy w plastry i rozbijamy lekko młotkiem.Oprószamy solą, papryką i pieprzem(dość mocno)

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ketchup mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Wykładamy warstwę karczku.
Karczek smarujemy 3 łyżkami sosu.
Na to wykładamy 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę.

I tak do skończenia składników:
  1. mięso
  2. sos
  3. cebula
...


Całość przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 80 minut. Kolejne 20 minut pieczemy bez przykrycia również w 200 stopniach.


Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz