Karpatka z tradycyjnym kremem






Jak większość smakoszy uwielbiam piec coraz to nowsze ciasta. Testuję przepisy, szukam inspiracji na nowe wypieki. Są jednak takie ciasta, do których powracam kilka razy w roku, bo zawsze mnie i moim bliskim smakują. Do tych należy właśnie Karpatka.
Nie będę się rozpisywać, powiem tylko tyle: uwielbiam:)



Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. 




Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". 
Ciasto studzimy( ok 1 godzinę).
Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące.





 Ciasto dzielimy na dwie części
Teraz możemy cienko je rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce( moja blacha 22 x 26)
 Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia.




Krem tradycyjny:
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mąki
  • 4-5 kropel olejku waniliowego 
  • 250 g margaryny
Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.
Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy.




Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową.




Dodatki:
  • cukier puder do posypania
WYKONANIE:

Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem karpatkowym. Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Schładzamy w lodówce ok 2-3 godziny.





Smacznego!



Komentarze