Znajdziesz u mnie przepisy na ciasta przekładane, z kremem, kolorowe -miłe dla oka i podniebienia- wszystko krok po kroku , na zdjęciach:) Pokażę Ci także, jak przygotować smaczny, domowy obiad czy oryginalną sałatkę lub przekąskę. Zapraszam !💚
TORT BEZOWY Z KREMEM ADWOCAT
BEZA x 3
4 białka
szczypta soli
220 g cukru kryształu
0,5 łyżeczki octu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Schłodzone białka ubić z solą. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier( aż masa zrobi się sztywna).Nie przerywając miksowania dodawać ocet i mąkę ziemniaczaną.Dokładnie rozmiksować.
Pieczenie:
Pierwsze 5-10 minut w temperaturze 180 stopni
Potem 65 minut w temperaturze 150 stopni
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej odrysowujemy okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Wykładamy ciasto bezowe.
Każdą bezę zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia( około 1 godzina).
KREM AJERKONIAKOWY
250-300 ml likieru Adwokat
300-400 g masła
Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.
Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym. Można go delikatnie rozsmarowywać lub wyciskać szprycą cukierniczą.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bajeczny Torcik:)))
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/
Apetycznie wygląda - mam pytanie- masło dobrze łączy się z adwokatem ? Bałabym się że się zważy .
OdpowiedzUsuńHej, istnieje takie prawdopodobieństwo, dlatego trzeba robić to powoli( wlewanie małej ilości ajerkoniaku do dobrze ubitego masła). Proces zwarzenia zawsze można jednak odwrócić :
Usuń1 . Sposób:
podgrzać całość lekko ( do pozbycia się grudek) a następnie wystudzić i wstawić do lodówki na min. temp chłodzenia. Chłodzic kilka godzin i zmiksować.
2. Sposób:
w osobnej misce ubić ok 100 g masła i do tego masła bardzo powoli dodawać zwarzoną masę. Jednak ten sposób, mimo że szybki jest bardziej ryzykowny. Pozdrawiam
Dziękuję bardzo -też stosowałam juz ten pierwszy sposób aby ratować krem - dlatego pytam aby uniknąć ewentualnej "wpadki". Bardzo dziękuję za tak fajne i pomysłowe przepisy - nie tylko na słodkości ale i mięsiwa oraz sałatki i pozostałe potrawy. Są genialne :)
OdpowiedzUsuń