TORT BEZOWY Z KREMEM ADWOCAT




BEZA x 3

4 białka 
szczypta soli
220 g cukru kryształu
0,5 łyżeczki octu
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej


Schłodzone białka ubić z solą. Do sztywnych białek wsypywać powoli cukier( aż masa zrobi się sztywna).Nie przerywając miksowania dodawać ocet i mąkę ziemniaczaną.Dokładnie rozmiksować.


Pieczenie:
Pierwsze 5-10 minut w temperaturze 180 stopni
Potem 65 minut w temperaturze 150 stopni

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na niej odrysowujemy okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Wykładamy ciasto bezowe.
Każdą bezę zostawić w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia( około 1 godzina).


KREM AJERKONIAKOWY

250-300 ml likieru Adwokat
300-400 g masła

Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.

Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym. Można go delikatnie rozsmarowywać lub wyciskać szprycą cukierniczą.

Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Bajeczny Torcik:)))
    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń