Sakiewki z ciasta francuskiego z serem camembert, szynką i suszonym pomidorem






Gdy na horyzoncie pojawia się wizja przyjęcia domowego, to wiem, że na stole na pewno wylądują te małe przekąski. Przepis może nie jest jakiś wyszukany, ba, jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Jednak zapewniam Was, że sakiewki smakują znakomicie. Świetnie"grają"z sosem czosnkowym i wszelkimi dipami.  Potrzebujemy tylko gotowego ciasta francuskiego i kilku dodatków.

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 dag szynki
  • opakowanie sera camembert z ziołami
  • suszone pomidory/pomidory w oliwie
  • jajo
  •  kilka liści pora do zawiązywania sakiewek
  1. Ser, szynkę i pomidory kroimy w kostkę

      2. Liście pora kroimy w cienkie, długie paski i zalewamy wrzątkiem


 3.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w prostokąty ok. 5cm. x7cm. Na każdy nakładamy kawałek szynki, pomidora i sera.


         4.Zlepiamy przeciwległe rogi i związujemy porem.
          
       5. Sakiewki smarujemy rozkłóconym jajem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.




Smacznego!

Komentarze