Składniki:
- 2 szklanki wody
- 125 g margaryny
- szklanka mąki
- 4 jaja
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Wodę zagotowujemy z margaryną. Gdy zacznie "bulgotać" wsypujemy mąke i energicznie mieszamy. Studzimy. Następnie wbijamy po jednym jaju i miksujemy. Gładkie ciasto odstawiamy na 10 minut do chłodu.
- Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ( około 6 x 6 cm) i smarujemy je olejem.
3. Łyżeczką wykładamy dość grube okręgi, a następnie robimy w każdym lekkie zagłębienie
łyżką, które zakończamy wyciągnięciem czubka z ciasta do góry .
4.W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Różę kładziemy ostrożnie na olej a papierkiem do góry
i czekamy, aż sama odpadnie od pergaminu. Smażymy 3 minuty z każdej strony.
5. Po usmażeniu osączamy je na papierowym ręczniczku. Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz