SERNIK ZE ŚMIETANY 18% NA KRUCHYM CIEŚCIE



Ten sernik to taki niby-sernik:) Prawdziwego twarogu w nim nie znajdziecie ani deka, ale smakuje jak najprawdziwszy wiedeński król ciast, poza tym jest lekki i puszysty oraz nie opada. Prawdziwa uczta dla podniebienia...

Ciasto kruche: 
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski.Masło wkruszyć do mąki, dodać żółtka i cukry. Zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki.

Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa serowa:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 śmietany 18% (3 po 400g)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
Białka zmiksować.Pod koniec miksowania wsypywać po trochu cukier aż masa będzie sztywna. Dodać do niej sypkie budynie i znowu zmiksować na najniższych obrotach. Następnie dodawać po jednej śmietanie i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto kruche wyjąć z lodówki i podzielić na 2 równe części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na nią wylać masę serową. 
Wziąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na tę masę. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 1 godzinę.
 Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem( ja użyłam żółtego lukru)







Smacznego:)



48 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego sernika. Ciekawy przepis i na pewno smaczny ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mi opada :-( I nie mam pojecia jaka jest przyczyna :-(

      Usuń
    2. Ważne , aby dokładnie rozmiksować cukier w białkach i delikatnie połączyć ze śmietaną. Istotne jest też, żeby nie dać za dużo kruchego ciasta na wierzch,tylko tyle ile w przepisie i zetrzeć je równomiernie po całej masie bo inaczej się "zapadnie"

      Usuń
    3. Jest puszny i zawsze wysoki, jesli p.opada to prosze po upieczeniu wylaczyc piekarnik uchylic a ciasto zostawic w srodku do wystygniecia...mi nie opadl ani razu ,pozdrawiam i smaczego

      Usuń
  2. Ciekawy przepis napewno sprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny,polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis, bardzo dobry, wysoki. Identyczny jak na zdjęciu. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja daję na wierzch 1/3 ciasta, na spód resztę czyli 2/3 i nie powinno opaść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też można:) Byle by nie dać większości na wierzch, bo będzie wklęsły pod ciężarem ciasta

      Usuń
  6. Mariolka, świetny masz blog, mam w planach sporo ciast od Ciebie, serniczek będzie pierwszy :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. a jakiej wielkości blaszka z tego wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo fajne ciasto, polecam ja od siebie dodałam na wierzch słonecznik fajnie chrupał pod zębami...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny, odkad zrobilam go pierwszy raz rodzina juz mi nie daje z nim spokoju. Chca wiecej!

    OdpowiedzUsuń
  10. jakiego masla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być margaryna w kostce( np Kasia,) lub masło w kostce- takie najlepsze do kruchego:)

      Usuń
  11. Ciasto jest przepyszne. Do ciasta kruchego daję kakao wygląda i smakuje fenomenalnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny przepis, ciasto wyszło super puszyste. Świetny masz blog, przetestowałam juz 5 Twoich przepisów i kazde ciasto było przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja troszkę zmodyfikowałam przepis ponieważ nie miałam cukru waniliowego dodałam aromat pomarańczowy nie wiem co z tego wyjdzie ale pachnie ładnie

    OdpowiedzUsuń
  14. a wymiary blaszki jakie mialas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo, blacha 25 x 36 cm:) Mariola

      Usuń
  15. dzięki :-) jutro będę piekła :-) mam jeszcze dwa pytania, ile mam dodać kakao jeśli chce zeby ciasto było kakaowe i czy do masy śmietanowejmoge dac wiórek kokosowych?

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam pytanie-jestem za granicą naszego kraju i jakiej dodać śmietany-kwaśnej czy takiej kulinarnej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, śmietana 18 procent tłuszczu- do kupienia w każdym sklepie:) Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Fenomenalny przepis;) polecam najlepszą na rynku śmietanę Zott Natur;) sprawdzi się znakomicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Ja używam różnej z każdą wychodzi- ostatnio z Włoszczowej w pomarańczowym kubku 330 ml

      Usuń
  18. Nie ma lepszego ciacha, szybko się robi,wolę go od sernika tradycyjnego , bo jest delikatniejsze :-)ostatnio co tydzień piekę i jeszcze mi się nie znudził. Dziękuję za przepis Pozdrawiam i Naprawdę POLECAM :-) Właśnie jest w piekarniku :-) Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  19. pyszny jadlam u sasiadow a dziś robie ja

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja dałam jeszcze malinki i płatki migdałów dopiero ciasto starłam pychotka SUPER PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję za przepis :) Wyszło jak na zdjęciu ☺️�� REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj 🙂 piekłam wtedy bez termoobiegu, pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń
  23. Z czego zrobiła Pani żółty lukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, wtedy chyba kupiłam ten lukier. Teraz bym zrobiła poprostu z cukru pudru, niewielkiej ilości przegotowanej wody. Ewentualnie można zabarwić barwnikiem w żelu - jest dość słaby więc odcień wyjdzie w sam raz do lukru, pozdrawiam Mariola 🤗

      Usuń