Kolejny
klasyk często goszczący na polskich stołach, czyli mielone. Ja robię je bez
dodatku bułki tartej ( nie panieruję), przez co są bardzo soczyste i smaczne.
Mięso doprawione jest jedynie pieprzem, solą, no i oczywiście cebulką, co
sprawia, że jego smak jest dobrze podkreślony. Kiedyś pokazywałam już mielone w
wersji z kiszoną kapustą, więc dziś dla odmiany ich klasyczna wersjaJ
Składniki
na około 14 kotletów:
·
1,2
kg mięsa wieprzowego(
użyłam karczku, ale można łopatki)
·
2
duże cebule
·
1
bułka pszenna
·
sól
·
pieprz
·
3
jaja
·
olej
do smażenia
Cebulę
i mięso kroimy w kostkę( będzie łatwiej mielićJ). Bułkę namaczamy w wodzie i
odciskamy.
Mięso,
cebulę i bułkę mielimy w maszynce 1 raz. Dodajemy jaja, doprawiamy solą i
pieprzem.
Farsz
wyrabiamy na gładką masę.
Ręce
zwilżamy w zimnej wodzie. Z masy mięsnej formujemy kotlety, zaciskając je lekko
w wilgotnych dłoniach ( dzięki temu będą gładkie i nie będą się rozpadać).
Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z
każdej strony.
Smacznego!
Zjadła bym takiego kotlecika! Do tego mizeria i młode ziemniaczki... Ale mi smaku narobiłaś! Będą jutro na obiad! Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię! Do tego mizzeria i ziemniaki z wody - obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mielone :)
OdpowiedzUsuńTradycyjny polski obiad ziemniaki mielone i jakaś surówka mniam ...
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dobry mielony jest niezastąpiony. Ja dodaję jeszcze wody do wyrabiania masy.
OdpowiedzUsuńpyszny smak dzieciństwa, moja babcia robiła takie nie do podrobienia... do tego jeszcze mizeria lub buraczki <3
OdpowiedzUsuń