Tradycyjne kotlety mielone

Kolejny klasyk często goszczący na polskich stołach, czyli mielone. Ja robię je bez dodatku bułki tartej ( nie panieruję), przez co są bardzo soczyste i smaczne. Mięso doprawione jest jedynie pieprzem, solą, no i oczywiście cebulką, co sprawia, że jego smak jest dobrze podkreślony. Kiedyś pokazywałam już mielone w wersji z kiszoną kapustą, więc dziś dla odmiany ich klasyczna wersjaJ
Składniki na około 14 kotletów:
·         1,2 kg mięsa wieprzowego( użyłam karczku, ale można łopatki)
·         2 duże cebule
·         1 bułka pszenna
·         sól
·         pieprz
·         3 jaja
·         olej do smażenia

Cebulę i mięso kroimy w kostkę( będzie łatwiej mielićJ). Bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy.
Mięso, cebulę i bułkę mielimy w maszynce 1 raz. Dodajemy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. 
Farsz wyrabiamy na gładką masę.
Ręce zwilżamy w zimnej wodzie. Z masy mięsnej formujemy kotlety, zaciskając je lekko w wilgotnych dłoniach ( dzięki temu będą gładkie i nie będą się rozpadać).
 Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zjadła bym takiego kotlecika! Do tego mizeria i młode ziemniaczki... Ale mi smaku narobiłaś! Będą jutro na obiad! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię! Do tego mizzeria i ziemniaki z wody - obiad gotowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mielone :)
    Tradycyjny polski obiad ziemniaki mielone i jakaś surówka mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry mielony jest niezastąpiony. Ja dodaję jeszcze wody do wyrabiania masy.

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny smak dzieciństwa, moja babcia robiła takie nie do podrobienia... do tego jeszcze mizeria lub buraczki <3

    OdpowiedzUsuń