Warstwowa karkówka według grzybiarza

Mięso z karczku daje dużo możliwości kulinarnej obróbki. Pokażę Wam więc mój  pomysł na karkówkęJ. Nazwa może trochę przesadzona, bo grzybiarz zbiera bardziej dorodne okazy, a pieczarki dla niego to raczej nie rarytas, ale co tamJ  Karkówka przesiąknięta aromatem świeżego rozmarynu i majeranku w pysznym sosie cebulowo- pieczarkowym: idealny obiad, bo przygotowujemy składniki a reszta „ robi się sama”J.
Składniki na Karkówkę według grzybiarza:
·        1, 20 kg karkówki
·        2 cebule
·        500 g pieczarek
·        świeży rozmaryn
·        świeży majeranek
·        sól
·        pieprz
·        pół szklanki wody
Marynata do karkówki:
·        4 łyżki oleju
·        łyżeczka soli
·        łyżeczka pieprzu
·        łyżeczka czosnku granulowanego
·        łyżeczka chili
·        gałązka rozmarynu
·        gałązka majeranku
Wszystkie składniki marynaty mieszamy. 
Karczek porcjujemy i rozklepujemy dość cienko. Wkładamy do marynaty i przykrywamy folią. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
Naczynie żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wykładamy 1/3 karczku.
Następnie 1/3 pieczarek,
1/3 cebuli
¼ karczku (posypujemy pieprzem i solą)
1/3 pieczarek + 1/3 cebuli i rozmaryn
1/3 karczku + rozmaryn i majeranek (można jeszcze doprawić po wierzchu chili)
Całość zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni ok. 1godz i 20 min (od czasu do czasu podlewając małą ilością wody).

Smacznego!

Komentarze

  1. Wiesz co Mariola....nie słyszałam o takiej potrawie, a co dopiero żebym jadła. Ale nadrobię to już przepis zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, super pyszności na rodzinny obiad :) mojemu tacie i chłopakowi by podpasowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować!Wygląda smakowicie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z racji iż jestem leniwiec kuchenny i zmywać nie cierpię - przyklaskuje każdemu daniu jednogarnkowemu. Faktycznie karkóweczka "sama się robi" i już mi ślinka cieknie na myśl o efekcie końcowym pieczenia. Przepis z pewnością wypróbuję. Poproszę o więcej w jednogarnkowym temacie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł na obiad i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz