Mięso
z karczku daje dużo możliwości kulinarnej obróbki. Pokażę Wam więc mój pomysł na karkówkęJ.
Nazwa może trochę przesadzona, bo grzybiarz zbiera bardziej dorodne okazy, a
pieczarki dla niego to raczej nie rarytas, ale co tamJ Karkówka przesiąknięta aromatem świeżego
rozmarynu i majeranku w pysznym sosie cebulowo- pieczarkowym: idealny obiad, bo
przygotowujemy składniki a reszta „ robi się sama”J.
Składniki
na Karkówkę według grzybiarza:
·
1,
20 kg karkówki
·
2
cebule
·
500
g pieczarek
·
świeży
rozmaryn
·
świeży
majeranek
·
sól
·
pieprz
·
pół
szklanki wody
Marynata
do karkówki:
·
4
łyżki oleju
·
łyżeczka
soli
·
łyżeczka
pieprzu
·
łyżeczka
czosnku granulowanego
·
łyżeczka
chili
·
gałązka
rozmarynu
·
gałązka
majeranku
Wszystkie
składniki marynaty mieszamy.
Karczek porcjujemy i rozklepujemy dość cienko.
Wkładamy do marynaty i przykrywamy folią. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Cebulę
kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry.
Naczynie
żaroodporne lekko smarujemy masłem. Wykładamy 1/3 karczku.
Następnie
1/3 pieczarek,
1/3
cebuli
¼
karczku (posypujemy pieprzem i solą)
1/3
pieczarek + 1/3 cebuli i rozmaryn
1/3
karczku + rozmaryn i majeranek (można jeszcze doprawić po wierzchu chili)
Całość zapiekamy pod
przykryciem w temperaturze 190 stopni ok. 1godz i 20 min (od czasu do
czasu podlewając małą ilością wody).
Smacznego!
Wiesz co Mariola....nie słyszałam o takiej potrawie, a co dopiero żebym jadła. Ale nadrobię to już przepis zapisałam :)
OdpowiedzUsuńmniam, super pyszności na rodzinny obiad :) mojemu tacie i chłopakowi by podpasowało :)
OdpowiedzUsuńmniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować!Wygląda smakowicie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZ racji iż jestem leniwiec kuchenny i zmywać nie cierpię - przyklaskuje każdemu daniu jednogarnkowemu. Faktycznie karkóweczka "sama się robi" i już mi ślinka cieknie na myśl o efekcie końcowym pieczenia. Przepis z pewnością wypróbuję. Poproszę o więcej w jednogarnkowym temacie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad i bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń