No
ja nie wiem, co mnie tak ostatnio „wzięło” na takie tradycyjne, polskie smaki?
Może to ta pogoda- wyjątkowo chłodny
mamy początek tego lata, to należy nam się treściwy obiadJ
A jak treściwy, to z Kuchni Polskiej. Pokażę Wam więc, co ostatnio upichciłam
na obiad: pierogi lubi chyba większość z nas, ja bardzo lubię ruskie, ale
polecam Wam też te z mięsem i kapustą-
przepis może nie jest jakoś specjalnie wyszukany, ale w prostocie siłaJ
Składniki
na ciasto pierogowe:
·
1
kg mąki pszennej
·
szklanka
ciepłej wody
·
2
łyżki oleju
·
pół
łyżeczki soli
Z
podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być dość luźne i ładnie odklejać się
od ręki i stolnicy. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki lub wody.
Składniki
na farsz:
·
700
g mięsa wieprzowego
·
2
średniej wielkości cebule
·
300
g kapusty kiszonej
·
sól
·
pieprz
·
przyprawa
typu maggi
·
jajo
Kapustę
zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy ( ja odcedziłam
raz, bo lubię lekko kwaskowy farsz) i studzimy. Mielimy w maszynce. Cebulę
przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone mięso wieprzowe.
Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.
Studzimy i mielimy w maszynce.
Zmielone:
kapustę i mięso z cebulą łączymy, dodajemy jajo, sól, pieprz i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy farsz.
WYKONANIE:
Dzielimy ciasto na 2
części. Jedną rozwałkowujemy cienko. A drugą przykrywamy miską, aby nie
obeschła.Filiżanką o średnicy
ok. 6 cm wykrawamy kółka.
Na każde nakładamy
łyżkę farszu
Zlepiamy przeciwległe
brzegi. Robimy "falę".
Wrzucamy na wrzącą,
osoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy delikatnie. Od momentu wypłynięcia
pierogów na wierzch , gotujemy je jeszcze ok. 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką
cedzakową i dokładnie osączamy, układamy na półmisku.
Smacznego!
Marzą mi się takie pierogi, tymczasem w tym tygodniu robiłam z czereśniami i borówkami :)
OdpowiedzUsuńAniu, to z kolei moje marzenie:)Pierogi lub knedle na słodko z owocami:)
Usuńlubię pierogi z każdym farszem:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo chętnie, ale moi domownicy kazaliby mi wygrzebać kapustę. Oni tylko mięso. :)
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńJakie równiutkie i kształtne! Bardzo, bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie. Bardzo lubię wszelkie pierogi, a te z mięsem i kapustą są jednymi z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuń