Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą


No ja nie wiem, co mnie tak ostatnio „wzięło” na takie tradycyjne, polskie smaki? Może to ta pogoda-  wyjątkowo chłodny mamy początek tego lata, to należy nam się treściwy obiadJ A jak treściwy, to z Kuchni Polskiej. Pokażę Wam więc, co ostatnio upichciłam na obiad: pierogi lubi chyba większość z nas, ja bardzo lubię ruskie, ale polecam Wam też te z mięsem i kapustą-  przepis może nie jest jakoś specjalnie wyszukany, ale w prostocie siłaJ
Składniki na ciasto pierogowe:
·         1 kg mąki pszennej
·         szklanka ciepłej wody
·         2 łyżki oleju
·         pół łyżeczki soli
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być dość luźne i ładnie odklejać się od ręki i stolnicy. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki lub wody.
Składniki na farsz:
·         700 g mięsa wieprzowego 
·         2 średniej wielkości cebule
·         300 g kapusty kiszonej
·         sól
·         pieprz
·         przyprawa typu maggi
·         jajo
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy ( ja odcedziłam raz, bo lubię lekko kwaskowy farsz) i studzimy. Mielimy w maszynce. Cebulę przysmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone mięso wieprzowe. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. 
Studzimy i mielimy w maszynce.
Zmielone: kapustę i mięso z cebulą łączymy, dodajemy jajo, sól, pieprz i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz.
WYKONANIE:
Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną rozwałkowujemy cienko. A drugą przykrywamy miską, aby nie obeschła.Filiżanką o średnicy ok. 6 cm wykrawamy kółka.
Na każde nakładamy łyżkę farszu
Zlepiamy przeciwległe brzegi. Robimy "falę".
Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju. Mieszamy delikatnie. Od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch , gotujemy je jeszcze ok. 3 minuty.
Wyjmujemy łyżką cedzakową i dokładnie osączamy, układamy na półmisku.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Marzą mi się takie pierogi, tymczasem w tym tygodniu robiłam z czereśniami i borówkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to z kolei moje marzenie:)Pierogi lub knedle na słodko z owocami:)

      Usuń
  2. lubię pierogi z każdym farszem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bardzo chętnie, ale moi domownicy kazaliby mi wygrzebać kapustę. Oni tylko mięso. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie równiutkie i kształtne! Bardzo, bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie. Bardzo lubię wszelkie pierogi, a te z mięsem i kapustą są jednymi z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń