Ciasto Wiśniowiec kakaowy

Kolejne z ciast s. Anastazji na tapecie;) Wiśniowiec to połączenie dwukolorowego ciasta lekkiego jak puszek z naturalnym, gotowanym na bazie prawdziwych wiśni budyniu oraz słodziutkiej masy waniliowej. Robiłam go ostatnimi czasy już dwa razy( raz na przetestowanie i raz na zamówienie) i za każdym razem wychodzi bez zarzutu;) Wiśniowy budyń z dodatkiem owoców pięknie komponuje się z wyraźnie słodkim i puszystym kremem. Całość zwieńczona polewą mocnoczekoladową. Dla mnie bomba!;)
Składniki na ciasto kakaowo- waniliowe:
4 jaja
cukier waniliowy
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
szklanka oleju
250 g mąki pszennej
5 łyżek letniej wody
2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym., stopniowo dodając żółtka, wodę i olej. Następnie wsypujemy mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kakao a drugą pozostawiamy bez dodatków.
Wylewamy ciasto kakaowe:
 
następnie ciasto waniliowe:
 
Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni.
Studzimy.
Składniki na budyń wiśniowy:
3 szklanki kompotu z wiśni( z owocami)
2 budynie śmietankowe( bez cukru jeśli kompot jest bardzo słodki)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ l mleka
Budynie i mąkę rozpuszczamy w mleku. Kompot zagotowujemy i wlewamy do niego roztwór mąki i budyniu. Gotujemy do zgęstnienia. Lekko studzimy*ale masa ma być lekko ciepła.
Składniki na krem:
szklanka cukru
½ l mleka
2 małe cukry waniliowe
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g masła
Mąkę i żółtka roztrzepujemy w ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego mleka wlewamy roztwór mąk z mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodając przestudzoną masę.* jeśli chcecie by masa była sztywniejsza możecie dodać 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie ponownie rozmiksować krem*( można tak zrobić , aby ciasto lepiej się kroiło a masa ładnie "przyjęła" polewę:))
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
100 g masła
3 łyżki kakao
Cukier puder przekładamy do garnka i mieszamy z gorącą wodą. Następnie wkładamy masło i  znów rozpuszczamy. Dodajemy kakao przesiewane przez sitko. Dokładnie roztrzepujemy widelcem. Lekko ostudzoną polewę wykładamy na warstwę kremu.
WYKONANIE:
ciasto kakaowo- waniliowe
 
budyń wiśniowy( wykładamy lekko ciepły, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki, aż ta warstwa będzie zupełnie chłodna)
 
masa waniliowa
 
polewa

Smacznego!
Wiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. podobają mi się te ciasta Anastazji, ale przeraża mnie ilość warstw...czy one tylko z pozoru są takie czasochłonne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asa, kilka godzin pracy wymagają, ale warto:) Jak odpowiednio rozplanujemy pracę( np najpierw zaczniemy robić to co koniecznie musi ostygnąć, czyli samo ciasto, baza np budyniowa do kremu) to wyrobimy się z całością w 3 godz. max:)

      Usuń
  2. ja Cię podziwiam Mariolu, za talent, pracowitość i wgl, wiesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne ciasto na pewno. Teraz tak gorąco to nawet piec się nie chce. Ale z chęcią bym takiego kawałek zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego nie kojarzę, wygląda wyśmienicie :) Pozdrawiam pracowitą pszczółkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mariolaaaaaaaaaaaa znów szalejesz i to jak pięknie Ci to wychodzi :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne to ciasto, skusiłabym się na kawałek, a może dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie smaków, wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny wiśniowiec, zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  10. W składnikach na budyń wiśniowy jest podane 1/2 litra mleka ,czy tam nie powinno być pół szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, 1/2 litra mleka. To jest z przepisu s. Anastazji. Zauważ że mąki jest sporo (3 łyżki) plus proszek budyniowy, musi się całość dobrze rozpuścić. Spokojnie, jest ok🙂 pozdrawiam 🤗

      Usuń
  11. Jeśli nie mam 3 szklanek kompotu to czym to uzupełnić? Lepiej wodą czy mlekiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ta masa powinna zawierać kompot, lub ewentualnie syrop owocowy z wodą rozcieńczony w proporcjach jak na butelce syropu( np Paola, lub Herbapol. Nie używaj do tego samej wody- będzie niesmaczne, a po dodaniu mleka wyjdzie Ci druga masa budyniowa.
      Polecam spróbować z syropem owocowym , nada smak i ładny kolor. Pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń