Jesień nas powitała, więc i sezon na miodowe, aromatyczne wypieki czas zacząć!( u mnie nie kończy się on w zasadzie nigdy;)) Królewiec to kruche placki miodowe przekładane waniliową masą( na ciepło), w przekroju ciasta pojawia się także mięciutki biszkopt, a całość zwieńczamy polewą czekoladową. Ciacho szybkie w wykonaniu, nie za bardzo słodkie, z przepisu niezawodnej s. Anastazji;) Najlepiej jeśli poleży w lodówce przez noc- miodowe blaty zmiękną i ciasto będzie stanowiło spójną, pyszną całość.
Składniki na ciasto miodowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
150 g margaryny rozpuszczonej
1 jajo
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę waniliową:
¾ szklanki cukru
3/4 kostki masła
1 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
W szklance mleka dokładnie roztrzepujemy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Na gorące wlewamy roztwór mąk. Gotujemy do zgęstnienia, stale mieszając.
Polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
3-4 łyżki masła
3 łyżki kakao
Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem.
WYKONANIE:
blat miodowy
ciepła masa waniliowa
biszkopt
ciepła masa waniliowa
blat miodowy( mocno dociskamy)
polewa
Smacznego!