Sernik pod pierzynką w kratkę



Kilka dni temu zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu jeszcze nigdy nie było prawdziwego, tradycyjnego sernika. Bez żadnych „udziwniających „ go dodatków. Sernika staromodnego, pieczonego według dawnej receptury… Jako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę😊 Smacznego!
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na sernik:
1 ½  kg sera białego dwukrotnie zmielonego
8 jaj
300-400 g szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Żółtka  ucieramy z pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
 
1 CZĘŚĆ CIASTA KRUCHEGO
MASA SEROWA
 
KRATKA Z CIASTA KRUCHEGO
 
PIECZEMY:  65 (piekarnik z termoobiegiem)  -80 MINUT (tradycyjna „witryna” ) W TEMP 180 STOPNI
ZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTYFNIECIA W PIEKARNIKU!
POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Smacznego!

Ciasto Ponczowy Pląs

Połączenie sernika, tortu i deseru : tym właśnie jest upichcony przez mnie Ponczowy pląs😊 Bardzo delikatna serowa pianka na  szczycie mocnonasączonego ciasta biszkoptowego przełożonego ajerkoniakowym kremem. Mmmmm …. Brzmi niebiańsko? Więc jeszcze dodam , że ciacho, ze względu na dodatek dżemu porzeczkowego wcale nie jest przesłodzone😊 Spróbujcie…
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując cukier, aż postanie sztywna, lśniąca beza. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, acz delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki i pieczemy ok. 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.
Składniki na nasączenie:
1 szklanka gorącej wody
sok z 1 cytryny
4 łyżki cukru
pół szklanki alkoholu
Składniki na krem ajerkoniakowy:
250-300 ml likieru Adwokat
300-400 g masła
Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak.
Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym
Składniki na masę serkową:  
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy
polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos )

WYKONANIE:
biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy
 
dżem porzeczkowy
blat biszkoptowy + nasączenie
 
krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem
 
 
Smacznego!