Kilka dni temu zdałam sobie sprawę z tego, że na blogu jeszcze nigdy nie było prawdziwego, tradycyjnego sernika. Bez żadnych „udziwniających „ go dodatków. Sernika staromodnego, pieczonego według dawnej receptury… Jako sernikomaniak pragnę nadmienić, że wracam pokornie z takim oto przepisem😊 Spontanicznie, weekendowo , przy okazji wykonywania kilku innych ciach powstał on. Sernik pod pierzynką w kratkę😊 Smacznego!
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej3 żółtka
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki na sernik:
1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego
8 jaj
300-400 g szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
Żółtka ucieramy z pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
1 CZĘŚĆ CIASTA KRUCHEGO
MASA SEROWA
KRATKA Z CIASTA KRUCHEGO
PIECZEMY: 65 (piekarnik z termoobiegiem) -80 MINUT (tradycyjna „witryna” ) W TEMP 180 STOPNI
ZOSTAWIAMY DO CAŁKOWITEGO OSTYFNIECIA W PIEKARNIKU!
POSYPUJEMY CUKREM PUDREM
Smacznego!