Ciasto przekładane bez pieczenia


Obiecane  na moim Facebooku ciasto dla lenia ( bo bez pieczenia 😊) już jest. A przepis? no cóż bajecznie łatwy… Za to ciacho pycha, zwłaszcza na upalne słodkie dni „bez piekarnika”😉 Wiśniowa masa + rabarbarowa wkładka, kruche herbatniczki- ciasto gotowe po godzinie  +- ½ godziny na schłodzenie. Mimo , że ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika. No bo uff- jak ( jeszcze) gorąco😉
  Składniki podstawowe :

 2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie

Składniki na warstwę rabarbarową:
1 kg rabarbaru
½ szklanki cukru
2 galaretki o smaku wiśniowym
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy.
Masa wiśniowa:
500 ml  schłodzonej śmietany kremówki 
1 fix do śmietan
2 galaretki wiśniowe
Galaretki rozrabiamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę miksujemy na sztywno z fixem. Gdy galaretka jest chłodna( może być płynna- i tak stężeje) wlewamy do ubitej zimnej kremówki cienkim strumieniem i mieszamy.

WYKONANIE: ( blaszka 22 x 25 cm)

 
warstwa herbatników
2/3 masy rabarbarowej
warstwa herbatników
 
masa wiśniowa
 
warstwa herbatników + masa rabarbarowa
 
okruszki herbatnikowe + posypka
 
 
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jaka to ma być śmietana?? Kremówka czy 18% - rozbieżności w przepisie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, oczywiście kremówka 😅 dzięki za czujne oko - poprawię 🙂 pozdrawiam serdecznie Mariola 😘

      Usuń