Najpiękniejsze i najsłodsze życzenia powędrowały z tym tortem do moich Rodziców, którzy obchodzili rocznicę ślubu. Tort natomiast, był dopasowany do pogody, pory roku i Jubilatów- kawoszy. Letnie , truskawkowo -śmietankowe smaki plus nasączony mokką biszkopt. A w roli wisienki na torcie tym razem nie wisienka, a ziarna kawy zanurzone w deserowej polewie.
Składniki na biszkopt:
9 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, stopniowo miksując na najniższych obrotach. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy do tortownicy. Pieczemy 35-40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. kroimy na 3 równe blaty.
Składniki na krem truskawkowy:
500 g truskawek( świeże lub mrożone)
¾ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
4- 5 łyżeczek żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
400 g śmietany 18 % tłuszczu
Truskawki przekładamy do garnka i wsypujemy cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i dodajemy rozwór mąki ziemniaczanej i wody, gotując do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. ). Odkładamy ¼ masy a resztę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia( po schłodzeniu masa będzie lekko twarda jak powidła). ¾ stężałej masy miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała)
Składniki na krem Śmietankowy:
250 g śmietany 18 % tłuszczu
100 g masła roślinnego
3-4 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
śnieżka w proszku
2 łyżeczki żelatyny rozrobione w niewielkiej ilości gorącej wody
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy śmietanę i śnieżkę, miksując do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy żelatynę rozrobioną z gorącą wodą i powoli wlewamy do masy śmietanowej stale miksując.
Składniki na nasączenie:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej + szklanka gorącej wody + 3 łyżki cukru + kieliszek wódki
Dodatkowo:
garść ziaren kawy
polewa z mojego przepisu (tutaj –klik)
Ziarna kawy prażymy chwilę na suchej patelni.. Zanurzamy w polewie deserowej . Wykładamy na talerz i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
krem truskawkowy
blat biszkoptowy + nasączenie 2/3 kremu śmietankowego
blat biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu ( także boki tortu)
+ ziarna kawy w czekoladowej polewie na wierzch
Smacznego!
Świetnie wygląda. Mnie czekają dwa torty do upieczenia w najbliższym czasie, a strasznie nie lubię tego robić. Najlepsze życzenia dla rodziców.
OdpowiedzUsuńKochana ja mam w tym tygodniu jeszcze jeden:) Ale bardzo szczególny więc już się szykuję, Buziaki
Usuń