Ciasto Greckie Wyspy

Styczeń… Miesiąc nieznanego początku , nowych możliwości i …. niechcianego zimna : ( Wielu z Was pewnie ucieka w ciepłe kraje, aby nie doświadczać polskiej ( jakby na nią nie patrzeć) zimy. Dla tych jednak, którzy zostają w polskim klimacie proponuję wycieczkę na  słodkie Wyspy Greckie. Przyjemne, mięciutkie i piankowe ciasto. Bardzo delikatne i bardzo lekkie: kremy zostały wykonane na bazie jogurtów greckich. Orzeźwiające i przypominające o wakacjach, które kiedyś i tak nadejdą ; )
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego szklanką wykrawamy biszkopciki.
Składniki na nasączenie:
galaretka cytrynowa rozrobiona na 500 ml ( zostawiamy jedynie do ostygnięcia, nie pozwalamy jej skrzepnąć)
Składniki na masy :
4 jogurty greckie ( każdy 330 g )
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki wody ( dzielimy na dwie masy)
2 galaretki o smaku kiwi rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody
2 galaretki truskawkowe rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody
Jogurty przekładamy do dużej misy dodajemy cukier puder i delikatnie łączymy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Galaretki rozrabiamy osobno: truskawkową oraz kiwi . Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, ale nie stężenia! Żelatynę rozrabiamy  w gorącej wodzie.
Ostudzone galaretki z żelatyną łączymy z masami, miksując na najniższych obrotach. 
Uwaga: szybko tężeją!
Składniki na warstwę owocową:
1 galaretka brzoskwiniowa        
puszka brzoskwiń pokrojonych w cząstki
WYKONANIE:
biszkopt +  nasączenie
masa kiwi
masa truskawkowa
biszkopt z otworami 
 brzoskwinie + galaretka wlewana w otwory z brzoskwiniami
biszkopcikami „zaklejamy” otwory z owocami
wierzch posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!