Styczeń…
Miesiąc nieznanego początku , nowych możliwości i …. niechcianego zimna : (
Wielu z Was pewnie ucieka w ciepłe kraje, aby nie doświadczać polskiej ( jakby
na nią nie patrzeć) zimy. Dla tych jednak, którzy zostają w polskim klimacie
proponuję wycieczkę na słodkie Wyspy
Greckie. Przyjemne, mięciutkie i piankowe ciasto. Bardzo delikatne i bardzo
lekkie: kremy zostały wykonane na bazie jogurtów greckich. Orzeźwiające i
przypominające o wakacjach, które kiedyś i tak nadejdą ; )
Składniki na
biszkopt:
6 jaj
szklanka
cukru
szklanka
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Z jednego
szklanką wykrawamy biszkopciki.
Składniki na
nasączenie:
galaretka
cytrynowa rozrobiona na 500 ml (
zostawiamy jedynie do ostygnięcia, nie pozwalamy jej skrzepnąć)
Składniki na
masy :
4 jogurty
greckie ( każdy 330 g )
6 łyżek
cukru pudru
2 łyżki
żelatyny rozrobione w ¼ szklanki wody ( dzielimy na dwie masy)
2 galaretki
o smaku kiwi rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody
2 galaretki
truskawkowe rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody
Jogurty
przekładamy do dużej misy dodajemy cukier puder i delikatnie łączymy. Dzielimy
na dwie równe części i przekładamy do dwóch misek.
Galaretki
rozrabiamy osobno: truskawkową oraz kiwi . Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia,
ale nie stężenia! Żelatynę rozrabiamy w
gorącej wodzie.
Ostudzone
galaretki z żelatyną łączymy z masami, miksując na najniższych obrotach.
Uwaga: szybko tężeją!
Składniki na
warstwę owocową:
1 galaretka brzoskwiniowa
puszka
brzoskwiń pokrojonych w cząstki
WYKONANIE:
biszkopt
+ nasączenie
masa kiwi
masa
truskawkowa
biszkopt z
otworami
brzoskwinie + galaretka wlewana w otwory z brzoskwiniami
biszkopcikami
„zaklejamy” otwory z owocami
wierzch
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!