Ciasto Hit

Po Świętach na wszystkich blogach lekko, zwiewnie i nie tucząco, a u mnie kolejne ciacho;P No cóż…W końcu jutro ostatni dzień Starego Roku, warto więc słodko się z nim pożegnać:) To ciasto robiłam jeszcze przed Bożym Narodzeniem i pamiętam, że nie czekałam nawet, aż poleży trochę w lodówce- bo miałam ochotę na coś słodkiego na szybko… W smaku przypomina mi ciasteczka Hity( choć jest dużo bardziej słodkie), a po nocy w lodówce smakuje jak czekoladowa wersja Aniołka( klik). Kochani, na ten Nowy, nadchodzący Rok, życzę Wam przede wszystkim zdrowia i miłości, bo przy ich udziale wszystko jest możliwe… Szczęśliwego( i słodkiego) Nowego Roku!
źródło przepisu:chomikuj.pl ciasto kakaowe
Składniki na ciasto:
520 g mąki pszennej
125 g margaryny
1 łyżka kakao
3 jajka
100 g cukru
60 ml śmietany
1 łyżeczka sody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zarabiamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godz. Po schłodzeniu dzielimy na 4 części. 
Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do brytfanki 25 x 36cm.
Pieczemy po 15- 20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
700 ml mleka
200 g cukru
1 margaryna
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
250 ml śmietany 18 % tłuszczu
2 łyżki budyniu waniliowego
Jaja miksujemy ze śmietaną, cukrem, budyniem i mąką.
Mleko zagotowujemy z margaryną. Do gotującego się mleka wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. 
Kakaowe blaty przekładamy ciepłą masą.
WYKONANIE:
blat kakaowy+¼ ciepłej masy
 
blat kakaowy
 
itd.
ostatnia warstwa to warstwa masy
Smacznego!

Świąteczne ciasta

 Witajcie Kochani, jak co święta przybywam do Was ze zbiorowymi wypiekami na świąteczne zamówienia. Część przepisów znajduje się na blogu i podam Wam do nich linki, reszta przepisów wkrótce… Przepraszam za moją dość długą nieobecność, ale obiecuję wszystko nadrobić po Świętach;) Życzę Wam wszystkim zdrowych, spokojnych i słodkich Świąt;)
lista ciast:
Zemsta teściowej
Seromakowiec kakaowy
Wesoły Słonecznik
Murzynek ze śliwkami i kremem
3 bit

Smacznego i Wesołych Świąt!

Makowiec z gruszkami

No to czas na makowe wypieki, ażeby chociaż trochę poczuć nadchodzące wielkimi krokami Święta… Połączenie dobrze doprawionego, migdałowego maku i soczystości owoców gruszki sprawdziło się tutaj z powodzeniem. Całość (gdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego (klik).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta w dwóch rodzajach ciasta: kruchego w formie spodu i cieniutkiego biszkoptu w formie wierzchu. Smaczne, sycące, i słodkie ciacho;) /źródło przepisu 102 nowe ciasta z owocami s. Anastazji/
Składniki na ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
150 g masła
3-4 łyżki cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
+ 2 łyżki bułki tartej do podsypania pod gruszki
Nadzienie gruszkowe:
1-1 ½ kg średnio twardych gruszek
2 łyżki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
Gruszki obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w grubą kostkę.
Nadzienie makowe:
1 kg masy makowej z puszki lub domowej roboty
Składniki na wierzch biszkoptowy:
4 jaja
½ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
WYKONANIE
ciasto kruche posypane bułką tartą
 
gruszki posypane cynamonem i cukrem
 
masa makowa
 
zalewamy biszkoptem
 
Ciasto pieczemy ok. 50-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, kroimy po wystygnięciu.

Smacznego!

Ciasto Pastelowe

 
Buszując ostatnio po zamrażarce;) , wypatrzyłam jeszcze sporo truskawek i tak nabrałam ochoty na ciasto z ich udziałem, że "raz, dwa"zabrałam się do działania. Jako baza posłużył mi przepis na „Pastelowe” siostry Anastazji ( w oryginale z jabłkami i bitą śmietaną, bez truskawek) ale tyle w nim pozmieniałam, że smakuje zupełnie inaczej. Mocno owocowe, bardzo słodkie dzięki kokosowej bezie i mięciutkie, bo biszkoptowe. Taki przekładaniec na wspomnienie lata i w odcieniach czerwieni, pod te Mikołajki;)))
Składniki na ciasto biszkoptowe 1:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kisielu truskawkowego
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto biszkoptowe 2:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na ciasto kokosowe:
5 białek
szklanka cukru
200 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej bezy. Następnie wsypujemy wiórki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na melasę truskawkową:
700-800 g truskawek mrożonych
3-4 galaretki truskawkowe
Truskawki rozmrażamy i odsączamy nadmiar wody. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy sypkie galaretki i jeszcze chwilę smażymy. Lekko studzimy.
Składniki na krem truskawkowy:
350 g truskawek mrożonych
2/3 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach zimnej wody
4 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g serka mascarpone
Truskawki smażymy z cukrem, do jego rozpuszczenia. Blendujemy na gładko. Przekładamy do garnka, zagotowujemy i wlewamy roztwór wody z mąką. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia i stężenia. Miksujemy z mascarpone.
dodatkowo:
polewa
opakowanie okrągłych biszkoptów
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe 1
 
melasa truskawkowa
 
ciasto biszkoptowe 2
½ kremu truskawkowego
 
biszkopty
 
½ kremu truskawkowego
 
ciasto kokosowe
 
polewa
 
Ciasto najlepiej jest wstawić do lodówki na ok. 5 godzin. Po tym czasie wszystkie warstwy ładnie do siebie przylegają, a melasa truskawkowa dobrze tężeje.
Smacznego!

Staromodny torcik

Ileż ja czasu uprosiłam moją mamę o ten przepis…;) W zasadzie na samą masę do tego niezwykłego tortu, bo to właśnie ona stanowi o jego smakowitości. Gdy byłam mała, ten torcik był jedną z obowiązkowych słodkości na każdych imieninach w naszym domu… I choć mocno nasączony alkoholem, mała Mariola zawsze co nieco podskubnęła;) Chciałam przypomnieć sobie tym niezwykłym wypiekiem stare, beztroskie czasy…Udało się;) Naprawdę mocno(!) nasączony alkoholem i sokiem cytrynowym biszkopt, masa makowa z maku prażonego z cukrem z wyraźną nutą migdałów, czekoladowe wykończenie… Coś innego i staromodnego dla wysublimowanych podniebień ;)
 Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ łyżki oleju
Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier, do uzyskania lśniącej bezy. Dodajemy po 1 żółtku, stale miksując na najniższych obrotach. Stopniowo wsypujemy mąki przesiane z proszkiem. Na końcu wlewamy olej. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wkładamy do tortownicy( samo dno wyścielamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy). Pieczemy 45-50 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 równej grubości blaty.
Składniki na masę:
szklanka suchego maku
szklanka cukru
½ szklanki wody
4 krople olejku migdałowego
200 g masła prawdziwego
Mak i cukier wsypujemy do garnka i wlewamy wodę.
Gotujemy ok 4 minuty stale mieszając, aż masa się” zcukrzy”.Tak mniej więcej będzie wyglądać: 
Wlewamy 4 krople olejku migdałowego. Studzimy, stale mieszając ok. 1 minutę. Mielimy w maszynce 3-4 razy. Powstanie taki pył:
Masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy pył makowy 

i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Składniki na nasączenie:
½ szklanki wódki
sok wyciśnięty z 2 cytryn
½ szklanki przegotowanej wody
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
polewa
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 
½ masy makowej
 
blat biszkoptowy + 1/3 nasączenia
 ( 3 część nasączenia można pominąć, jeśli chcecie, by polewa nie przesiąkła przez biszkopt- jednak taki jest smaczniejszy;))
 
polewa
 
Smacznego!