3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
kryształu
250 g masła
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników
zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części.Jabłka:
6 sporych jabłek
½ szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Trzeci blat pieczemy osobno ok. 25 minut.
Krem cappuccino:
·
500 ml mleka
·
¾ szklanki cukru
·
cukier waniliowy
·
5 żółtek
·
3 łyżki mąki pszennej
·
1 budyń śmietankowy
·
30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
·
250 g masła roślinnego
Żółtka
miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy
i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na
puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy.
WYKONANIE:
ciasto z jabłkami
krem cappuccino
blat ciasta kruchego
polewa
Smacznego!