Ciasto Grudniowe

  Cześć! Dziś kolejny przekładaniec nazwany przeze mnie roboczo ciastem grudniowym, gdyż powstał zaledwie kilka dni temu. Kruchutkie, oblane deserową polewą, zapiekany z szarlotkowym nadzieniem i  przełożony kawowym kremem. Bardzo polecam osobom , które kochają gorzką czekoladę w kawowej asyście. Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
0,5 szklanki cukru kryształu
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche Na godzinę wkładamy do lodówki. Dzielimy na 3 części.
Jabłka:
6 sporych jabłek
½ szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
 Jedną wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Rozkładamy przesmażone jabłka, Przykrywamy drugim blatem. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Trzeci blat pieczemy osobno ok. 25 minut.
  
 
 
 Krem cappuccino:
·         500 ml mleka
·         ¾ szklanki cukru
·         cukier waniliowy
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki pszennej
·         1 budyń śmietankowy
·         30 g kawy cappuccino o smaku śmietankowym
·         250 g masła roślinnego
Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu i łyżeczce kawy.


WYKONANIE:
ciasto z jabłkami
 
krem cappuccino
 
blat ciasta kruchego
polewa
 
Smacznego!