Miodowe Ciasto z marmoladą z pigwy

Witam Was bardzo serdecznie po niedzielnym wypoczynku i poweekendowo zapraszam na kolejną, jesienną wersję miodownika... Dziś serwuje go Wam w wersji z marmoladą z pigwy( a więc lekko kwaskowy) i z kawową posypką. Dobry balans słodkości, bowiem krem grysikowy sam w sobie jest dość słodki i po większej dawce ciasto mogłoby stać się zamulające- tutaj jednak dodatek kawowej goryczki i kwasku pigwy równoważy poziom słodyczy:) Najlepsze na drugi , trzeci dzień- wtedy jest spójną, wilgotną całością. 
 Składniki na ciasto miodowe:
·         50 dag mąki pszennej
·         2 jaja
·         10 dag margaryny
·         4 łyżki miodu
·         2 łyżeczki sody
·         30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki dodatkowe:
 słoik marmolady z pigwy
nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru
+ kieliszek spirytusu
2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao

Masa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
WYKONANIE:
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy
 
1/ 3 masy
 
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+1/ 3 masy
 
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+1/3 masy
posypujemy przez siteczko kawą wymieszaną z kakao
 Schładzamy w lodówce .
 
Smacznego!

Ciasto Usta Murzyna

 
 
 
Tego dziwaka robiłam jeszcze w wakacje, gdy było ciepło, a ciacho musiało przetrzymać wysokie temperatury- i sprawdziło się fenomenalnie: krem nie wypływał a sam przekładaniec wyglądał cały czas równie zachęcającoJ  Ciasto nazywane jak w tytule, bądź też Usta Adama lekko zmodyfikowałam- jak to jaJ Zamiast kupnych biszkoptów wykorzystałam blat pozostały od przerośniętego biszkopta, krem budyniowy zastąpiłam masą śmietanową , w której zatopiłam kryształy pomarańczowej galaretki. Całość bardzo smaczna , nie za słodka- jak ciasto do herbaty- nie jak deser- według mnieJ Jeśli chcecie , aby nabrało bardziej wysublimowanego smaku- nasączcie biszkopt mocno ponczem herbacianym.
Składniki na biszkopt:
8 jaj
szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ duże opakowanie okrągłych biszkoptów lub ciastek powycinanych z biszkopta
+ słoik marmolady
 Białka miksujemy z cukrem. Dodajemy żółtka i olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Biszkopty przekładamy marmoladą i wykładamy na część masy biszkoptowej.
 Zalewamy pozostała masą biszkoptową. 
Pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Wierzch ścinamy.
Składniki na masę śmietanową:
5 łyżek masła
7  łyżek cukru pudru
660 g śmietany 18 % tłuszczu
śnieżka w proszku
4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
+ opakowanie galaretki pomarańczowej rozrobionej w 1 szklance wody
Masło miksujemy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy śmietanę, miksując aż masa będzie gładka. Pod koniec wsypujemy śnieżkę w proszku. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę i mieszamy.
Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej
WYKONANIE:
biszkopt + ewentualnie nasączenie+masa z galaretką
wyrównujemy
 
tarta czekolada
 Smacznego!