Witam Was bardzo serdecznie po niedzielnym wypoczynku i poweekendowo zapraszam na kolejną, jesienną wersję miodownika... Dziś serwuje go Wam w wersji z marmoladą z pigwy( a więc lekko kwaskowy) i z kawową posypką. Dobry balans słodkości, bowiem krem grysikowy sam w sobie jest dość słodki i po większej dawce ciasto mogłoby stać się zamulające- tutaj jednak dodatek kawowej goryczki i kwasku pigwy równoważy poziom słodyczy:) Najlepsze na drugi , trzeci dzień- wtedy jest spójną, wilgotną całością.
Składniki na ciasto miodowe:
· 50 dag mąki pszennej
· 2 jaja
· 10 dag margaryny
· 4 łyżki miodu
· 2 łyżeczki sody
· 30 dag cukru pudru
Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy.
Składniki dodatkowe:
słoik marmolady z pigwy
nasączenie: pół szklanki gorącej wody+ 2 łyzki kawy rozpuszczalnej+ łyżka cukru
+ kieliszek spirytusu
2 łyżki kawy sypanej + 2 łyżki kakao
Masa:
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
szklanka cukru
8 czubatych łyżek kaszy manny
sok z 1 cytryny
kostka masła
Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy przestudzoną masę z kaszy manny, miksując. Na końcu wlewamy sok z cytryny. Dokładnie miksujemy.
WYKONANIE:
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy
1/ 3 masy
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+1/ 3 masy
blat miodowy+ nasączenie + 3-4 łyżki marmolady z pigwy+ 1/3 masy
posypujemy przez siteczko kawą wymieszaną z kakao
Schładzamy w lodówce .
Smacznego!