Cytrynowa babka puchowa

No co się zbliża małymi krokami? Wielkanoc oczywiście:) A jak Wielkanoc to baby, babki i babeczki. Przetestowałam dla Was kilka sprawdzonych przepisów na te słodkie pyszności. Jedną z nich przedstawię Wam poniżej. A jest to puchowa, miękka i rozpływająca się w ustach cytrynowa babeczka;) Dzięki przewadze mąki ziemniaczanej i dodatkowi octu nie obsycha i spokojnie przetrwa kilka świątecznych dni:) Historia tego przepisu jest taka, że to jedyne ciasto jakie kiedykolwiek upiekł mój Tata. Prosiłam, błagałam- nie dał się przekonać do ponownego pieczenia więc przepis przejęłam:) Co więcej jest kilka wersji tego przepisu także w sieci. Polecam !

Składniki:

6 jaj

2 szklanki cukru

200 g masła

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek oleju

sok z 1 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

1 łyzka octu

dodatkowo:

cukier puder do posypania po wierzchu

 

Masło miksujemy dokładnie , stopniowo wsypując cukier. 

Następnie, gdy masa będzie puszysta, dodajemy po jedym jaju.

 

Gdy masa będzie ponownie puszysta dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cyrtynową ,olej, sok z cytryny, i na końcu ocet.

 

Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Przekładamy do formy na babkę (z kominem) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. 

 

Pieczemy 55-60 minut w temp 175-180 stopni. 

 

Po ostudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

 


Smacznego!

Ciasto Pianka

Ciasto spontaniczne? OK! W lodówce miałam serki homogenizowane i postanowiłam je spożytkować w należyty sposób : ) Czyli jako dodatek do tego słodkiego jegomościa. Masę oprócz wspomnianych serków tworzy śmietana 18 % i śnieżka , która nadaje ciastu smaku ciepłych lodów, całość puchatym biszkopcie , na bazie mąki ziemniaczanej nasączona obficie cytrynowym nakropkiem. Ciacho lekkie, najlepiej podawać schłodzone-w sam raz na wiosnę! Blaszka 22 x 25 cm

Składniki na biszkopt:

3/4 szklanki cukru

3-4 krople aromatu waniliowego

4 jaja

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki letniej wody

Białka miksujemy na sztywno, stopniowo dodając cukier i ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednym żółtku oraz wodę miksując. Następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Nasączenie:

sok z 1 cytryny + ½ szklanki przegotowanej wody + 2 łyżki cukru

Masa:

2 serki homogenizowane waniliowe ( w sumie 300 g serka)

1 śmietana 18% tłuszczu (opakowanie 330 g)

3-4 łyżki cukru pudru ( do smaku)

1 śnieżka w proszku

2-3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody

+ 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 300 ml i pokrojona w kostkę

Schłodzone : serki i śmietanę przekładamy do sporej miski, wsypujemy śnieżkę i cukier puder. Miksujemy całość ok 4 minuty, aż śnieżka nada masie gęstszej konsystencji. Następnie stopniowo wlewamy lekko ostudzoną żelatynę i dalej miksujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową. Mieszamy delikatnie ( masa zaczyna dość szybko tężeć).

 

Dodatkowo:

lukier

WYKONANIE:

 blat biszkoptowy + ½ nasączenia

 

masa piankowa


blat biszkoptowy + nasączenie 

 

lukier


Przed podaniem odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin

Smacznego!

Paluszki drożdżowe ( pikantne)

Cześć! Dziś wyjątkowo nie będzie na słodko a na ostro:) Wróciłam do przepisów ze starego wydania Kuchni Polskiej i przepadłam ; ) Znalazłam fajny, prosty i jakże smaczny przepis na popularne paluszki grissini, tyle że w wersji polskiej . Pikantne, chrupkie, ale nie twarde- znakomity dodatek do dipów i zup. Polecam!

Składniki na ciasto:

250 g maki pszennej

15 – 20 g drożdży świeżych (  max: 1/5 kostki)

5 g cukru ( mała łyżeczka)

1 żółtko

½ szklanki mleka

40 g roztopionego masła

1 białko do posmarowania paluszków

przyprawy do smaku: sól gruboziarnista, chilli, zioła prowansalskie, czosnek w proszku

Mąkę wsypujemy do sporej miski. W osobnym naczyniu rozcieramy drożdże z cukrem, następnie wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy ok. 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 5 minut do ciepła. 

 

Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy żółtko i roztopione masło.

 

Zarabiamy ciasto ( ma odstawać od ręki , ale nie być rzadkie). Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.

 

Wyjmujemy na stolnice lekko posypaną mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy wałeczki o średnicy ok. 0,8 cm i tniemy na długość ok. 8 cm.


Wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia( nie za gęsto, żeby się nie pozrastały). Smarujemy białkiem i posypujemy przyprawami.



Pieczemy do uzyskania złotego koloru ( ok. 15-20 minut w temp. 180-190 stopni). Podczas pieczenie można co jakiś czas potrząsać blachą( oczywiście w rękawicach kuchennych : ) , żeby zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron). Z podanych proporcji wychodzi ok. 36 sztuk.

 
Smacznego!

Ciasto "Szampańskie"

No witam,witam moi Mili:) Dziś przepis na ciasto łączące kilka smaków, ale z gatunku supersłodkich ;) Kruche ciasto na sodzie( które najlepsze jest dnia kolejnego po upieczeniu) , warstwa mlecznego budyniu, słooooodki kajmaczek i orzeźwiająca warstwa pomarańczowo- czekoladowa… Brzmi nieźle, co? I smakuje tak że mmm :) Polecam na blaszkę 22x 25 cm.

Składniki na ciasto:

1 jajo

1/4 szklanki śmietany

1/4 szklanki cukru

½ łyżki mąki ziemniaczanej

250 g mąki pszennej

75 g margaryny

1 łyżeczka sody

Jajko, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładko. Masło siekamy z mąką wymieszaną z sodą. Łączymy ze zmiksowaną masą i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy do wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Masa budyniowa:

2 budynie śmietankowe na pół litra mleka

600 ml mleka

5 łyżek cukru ( lub do smaku)

Z podanych składników gotujemy budyń ( ma być gęsty). Gorący wylewamy na ciasto.

Masa kajmakowa  ( można też użyć kajmaku z puszki- ja zrobiłam domowy- jest jaśniejszy i lepiej kontrastuje z czekoladą)

400 ml mleka

300 g cukru

cukier waniliowy małe opakowanie

4 czubate łyżki masła

Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem.

Dodatki:

1 pomarańcza

100 g gorzkiej czekolady

1 galaretka pomarańczowa

 

WYKONANIE:

blat ciasta

 

gorący budyń


szybko przykrywamy drugim blatem ciasta

(i odstawiamy do ostudzenia)

 

masa kajmakowa

 

  kawałki czekolady 


 plastry pomarańczy

 

zalewamy tężejącą galaretką ( na 400 ml wody)

 

Smacznego!