Ciastka "Smalcówki" s. Anastazji

Wiem co sobie myślicie ; ) Łeee- ze smalcem ! Pewnie strasznie tłuste, i ta nazwa! Ale: poczekajcie, aż spróbujecie : )Gdzie dziwna nazwa wypieku- tam mnie szukajcie ; ) Było ciasto „Salceson”- będą i „Smalcówki” : ) A to niespotykanie kruche ciasteczka , takie domowe, jak z dziecięcych lat… PYCHA! A smalec dodany do środka w większości się wytapia( zobaczycie to po upieczeniu po plamkach na papierze do pieczenia). Tak że nie taki diabeł straszny, jak nazwa wskazuje, a w tym wypadku wręcz słodki : )

Składniki na ciastka (około 24 spore sztuki):

200 g smalcu

250 g śmietany 18% tłuszczu

250g – 300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche.

 

Nadzienie:

ok. 300 g twardej marmolady

Dodatkowo:

cukier puder

WYKONANIE:

ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm

kroimy na kwadraciki i każdy smarujemy marmoladą

 

składamy na pół po przeciwnym rogu na trójkąty

 

wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

 

 pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni (na złoty kolor !)

 

posypujemy cukrem pudrem

 

Smacznego!


Ciasto Hali

 

Dzień dobry! Zapraszam Was na Ciasto Hali. Perfekcyjne połączenie kruchego ciacha, czekoladowo-budyniowej warstwy i słodkiej, waniliowo- wiśniowej pianki serkowej. Całość zwieńczona czekoladową polewą. To tzw. przekładaniec pieczony- po wyjęciu z piekarnika ciasto wystarczy tylko udekorować, a efekt wizualno- smakowy- jak przy przekładańcu. Ciasto należy do tych mniej słodkich, za to bardziej sycących niż deserowe. Blaszka 22 cm x 25 cm.

Składniki na ciasto kruche:

2 szklanki mąki

½ szklanki cukru

cukier waniliowy

100 g margaryny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany

2 jaja

1 żółtko

Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche.

Składniki na warstwę budyniową:

3 budynie o smaku czekoladowym

1 litr mleka

7 łyżek cukru

Z podanych składników gotujemy budyń i wykładamy na surowe ciasto ponakłuwane widelcem.

Składniki na warstwę serkową:

100 g margaryny

2/3 szklanki cukru pudru

4 jaja

4 serki waniliowe typu Danio ( każdy po 150 g)

2 budynie wiśniowe

Margarynę miksujemy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie bardzo puszysta. Dodajemy serki i miksujemy krótko .

 

Wsypujemy sypkie budynie i znów dokładnie miksujemy.

 
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serkową.


 
Dodatkowo:

polewa

WYKONANIE:

surowe ciasto kruche – nakłuwamy widelcem

 wylewamy gorący budyń czekoladowy ( a następnie odstawiamy do ostygnięcia !!!)

warstwa serkowa

 

pieczemy ok. 55 minut w temp. 175 -180 stopni/ zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym lekko piekarniku

 zimne ciasto dekorujemy polewą

 

Smacznego!

Cytrynowe Księżyce

Dzisiaj przepis na życzenie Czytelniczki. Ostatnio odezwała się do mnie Iwona, która poszukuje idealnego przepisu na Cytrynowe Księżyce, zwane także Cytrynowymi Rożkami. W pewnych kręgach to już przysmak kultowy, smak dzieciństwa.. Zabrałam się więc do wykonania :) Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na te smakołyki: puchate, baaardzo cytrynkowe ciasto z cytrynowym lukrem. Świetnie sprawdzi się do mocnej, czarnej herbatki.


Składniki

4 jaja „L”

200 g margaryny

200 g cukru pudru

sok wyciśnięty z jednej cytryny

skórka otarta z jednej cytryny ( cytrynę wcześniej sparzamy)

200 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielamy od białek. Do sporej miski przekładamy margarynę, cukier puder, sok cytrynowy i żółtka.

 

Miksujemy na puch, następnie dodajemy skórkę cytrynową. Miksujemy.

 

Stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę. 

 

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Łączymy delikatnie z ciastem.


Wykładamy do blachy 25 x 36 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 stopni, bez termoobiegu ( podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika!). Studzimy.


Dodatkowo:

Lukier : ok. 250 g cukru pudru + sok wyciśnięty z połowy cytryny+ kilka łyżek przegotowanej wody ( jeśli lukier będzie za gęsty)

WYKONANIE:

zimne ciasto odwracamy do góry nogami( płaska część to wierzch)


lukrujemy i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru


szklanką wykrawamy księżyce

 

 

Smacznego!

Ciasto Św. Marty

Wiecie pewnie, że w okresie przedświątecznym uwielbiam zanurzyć się w przepisy s. Anastazji. To ciasta niezwykłe: bogate, niepowtarzalne w smaku i doborze składników. Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis słodkiej Siostry, który osobiście podbił moje serce i sprawił nieskrywaną radochę kubkom smakowym; ) To „Biszkopt Św. Marty”: ciasto orzechowo – kokosowe z przepyszną masą z ananasami…bajka! Podobno spełnia życzenia, więc uważajcie o co prosicie;) Korzystałam z blaszki 22 x 25 cm.

Składniki na ciasto orzechowe:

5 jaj „L”

¾ szklanki cukru

70 g mąki pszennej

70 g zmielonych orzechów włoskich

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody( ja użyłam sody, bo oczywiście zabrakło mi proszku;))

Białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier , aż do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka, miksując na najniższych obrotach. Następnie dodajemy orzechy i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszki. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Składniki na ciasto kokosowe:

4 białka

1 szklanka cukru

200 g wiórków kokosowych

Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, miksując na sztywną bezę. Wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie, acz delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 stopni. Studzimy


Masa z ananasami:

1 puszka ananasów w syropie

4 żółtka ( pozostałe od ciasta kokosowego)

1 duży waniliowy budyń

1 szklanka cukru pudru

250 g masła

Ananasy oddzielamy od soku i kroimy w drobną kostkę. (Syropu z puszki będzie ok. 1 szklanka- jeśli nie ma- dopełniamy wodą). 2/3 szklanki syropu wlewamy do garnka , a w pozostałej części dokładnie rozrabiamy proszek budyniowy z żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy z pudrem na puch, stopniowo dodając zimny budyń*. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ananas i jeszcze chwilę miksujemy.

*jeśli budyń jest za twardy należy najpierw rozmiksowac go z niewielką ilością masła aby uniknąć grudek

 

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

WYKONANIE:

blat orzechowy

½ masy ananasowej

 ciasto kokosowe

½ masy ananasowej

ciasto orzechowe

polewa

 

Smacznego!