Powiem Wam, że czaiłam się na niego od dawna, ale postanowiłam poczekać do Bożego Narodzenia, bowiem w skład jego wchodzą suszone śliwki- jeden z kulinarnych symboli Świąt:) Miałam wobec tego ciasta wielkie oczekiwania ( i nie tylko ja- moja mama uwielbia śliwki)i naprawdę się nie zawiodłam! To mocno nasączone alkoholem połączenie suszonych owoców, orzechowego ciasta, czekolady i mlecznego kremu sprawia, że może zakręcić nam się w glowie:) To przekładaniec typu- jadłeś- nie prowadź samochodu, jeśli wiecie co mam na myśli:))Wysokoprocentowe, tortowe ciasto- połowa została u Nas , a połowa powędrowała na zamówienie. Dla mnie to smak pysznych śliwek w czekoladzie z nutą mlecznego nadzienia. Przepis z książki "Wielka księga Ciast s. Anastazji".
Składniki na biszkopt kakaowy:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”. Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy, następnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do blachy 25cm x 36 cm. i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.Uwaga: ja ten biszkopt przekroiłam na pół(biszkopt z 3 jaj w zupełności wystarczy)
Składniki na ciasto orzechowe:
250 g orzechów włoskich grubo siekanych
5 białek
szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy: orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miód i bułkę tartą. Dokladnie mieszamy. Wykładamy do blachy 25 x 36 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.
Składniki na masę:
2 szklanki mleka
szklanka cukru
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300-350 g masła roślinnego
Z mleka, cukru, żółtek i mąki gotujemy budyń. Studzimy i ucieramy z masłem.
Składniki na warstwę śliwkową:
500 g śliwek suszonych bez pestek
¾ szklanki wódki
Śliwki zalewamy alkoholem i szczelnie przykrywamy. Odstawiamy na noc. Odcedzamy( alkohol zostawiamy do nasączenia biszkopta ciemnego).
Dodatkowo:
WYKONANIE:
biszkopt ciemny( nasączamy alkoholem od śliwek)
1/3 masy
biszkopt orzechowy
1/3 masy
śliwki
1/3 masy
polewa
Ciasto należy schłodzić min. 5 godzin przed podaniem.
Smacznego!