Heeej! Święta blisko- czas na piernik! Dziś wersja mniej słodka, z masą jabłkową słodzoną miodem. Jest bardzo korzennie, aromatycznie świątecznie. Samodzielnie przygotowana przyprawa narobiła zapachu w całym domu😊 Polecam ten tradycyjny polski wypiek do kawki z mlekiem. Poczujcie razem ze mną świąteczną atmosferę..
Składniki na ciasto:
400g mąki120g masła
250g cukru
3 jaja
4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę rozpuszczamy z miodem, cukrem i mlekiem. Studzimy . Do osobnej miski przesiewamy kakao, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz przyprawę do piernika. Następnie wlewamy ostudzone płynne składniki wbijamy jaja, dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do wyłożonej papierem formy 22 x 25 cm. Pieczemy 60- 65 min w temperaturze 180°C.Kroimy na 3 blaty:
Składniki na nadzienie jabłkowe:
8 jabłek
4 łyżki miodu
łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Jabłka obieramy i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy.
Wykonanie:
blat ciasta piernikowego
+
1 warstwa przesmażonych jabłek
blat ciasta piernikowego
+
warstwa jabłek
blat ciasta piernikowego
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!