Piernik z jabłkiem


Heeej! Święta blisko- czas na piernik! Dziś wersja mniej słodka, z masą jabłkową słodzoną miodem. Jest bardzo korzennie, aromatycznie świątecznie. Samodzielnie przygotowana przyprawa narobiła zapachu w całym domu😊 Polecam ten tradycyjny polski wypiek do kawki z mlekiem. Poczujcie razem ze mną świąteczną atmosferę..
Składniki na ciasto:
400g mąki
120g masła
250g cukru
3 jaja
4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
2 łyżeczki kakao ekstra ciemnego
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki miodu
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę rozpuszczamy z miodem, cukrem i mlekiem. Studzimy . Do osobnej miski przesiewamy kakao, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem oraz przyprawę do piernika. Następnie wlewamy ostudzone płynne składniki wbijamy jaja, dodajemy skórkę pomarańczową  i mieszamy do uzyskania gładkiej  konsystencji. Przekładamy do wyłożonej papierem formy 22 x 25 cm. Pieczemy  60- 65  min w temperaturze 180°C.Kroimy na 3 blaty: 

Składniki na nadzienie jabłkowe:
8 jabłek
4 łyżki miodu
łyżka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody
Jabłka obieramy  i kroimy w małe cząstki. Dodajemy miód i prażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy rozrobioną żelatynę. Lekko studzimy.
 Wykonanie:
blat ciasta piernikowego 
1 warstwa przesmażonych jabłek
 
blat ciasta piernikowego
+
warstwa jabłek
blat ciasta piernikowego
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!

Racuchy kukurydziane z czarnuszką

Dziś zupełnie spontanicznie przygotowałam takie racuchy. Ostatnio wpadła mi w ręce czarnuszka.. Kombinowałam co z niej wytworzyć… Widziałam , że ta przyprawa dobrze komponuje się z mąką kukurydzianą.  Tak oto powstał ten szybki podwieczorek😊 Będziecie zadowoleni, jeśli lubicie…placki ziemniaczane😊 Tak, tak – nie „przesłyszeliście” się – podane z sosikiem będą także smacznym obiadem.
Składniki:
1 ½ szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki ciepłego mleka
odrobina cukru
1/5 kostki drożdży
½ szklanki wody
1-2 jaja
sól, pieprz, czarnuszka do smaku
olej do smażenia

Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki- odstawiamy na 5 minut w ciepło.. Resztę składników mieszamy. Dodajemy rozczyn. Ciasto ma mieć konsystencje ciasta racuchowego( jak gęsta śmietana)
 
 Racuchy smażymy na niewielkiej ilości oleju.
 
 
Możemy podawać z sosem.
 
Smacznego!