Uwielbiam zapach świeżej mięty- ostatnio często używam jej jako dodatek do herbaty… Zamarzył mi się kiedyś krem z jej dodatkiem ,postanowiłam więc znów wykorzystać przepis na tort miętowy a’la czekoladki After Eight. Tym razem całość nasączyłam mocno kawowym nakropkiem z sutym dodatkiem alkoholu;) Całość bajecznie nim nawilgła… Krem czekoladowy wykonałam tym razem na bazie śmietany, a nie masła, więc kremowe masy były nieco lżejsze i przyjemnie łączyły się z mokrym biszkoptem czekoladowym. Tort był naprawdę smaczny i dość efektowny( wykończony kryształkami szmaragdowej galaretki)i stąd ta nazwa;)
Składniki na biszkopt:
8 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Pod koniec dodajemy kakao i jeszcze raz delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Składniki na masę czekoladową:
½ szklanki mleka
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżka masła
2-3 łyżki kakao
3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody
300-350 g śmietany 18 % tłuszczu
Mleko, cukry, kakao, masło przekładamy do garnka i podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Stężałą masę miksujemy ze śmietaną( będzie szybko tężała).
Krem miętowy:
500 ml śmietanki kremówki
garść świeżej mięty
opakowanie śnieżki w proszku
2 śmietan- fixy
szczypta zielonego barwnika spożywczego
Kremówkę wlewamy do garnka i wsypujemy do niej miętę. Gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty( cały czas mieszamy, aby się nie przypaliła). Przygotowujemy naczynie i odcedzamy do niego śmietankę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia( śmietanka musi być zimna). Schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodajemy śnieżkę, fixy do śmietany oraz barwnik.
Nasączenie:
3 łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
4-5 łyżek cukru
200 ml gorącej wody
100 ml alkoholu( spirytus)
Kawę z cukrem zalewamy gorącą wodą. Po ostudzeniu łączymy z alkoholem.
Dodatkowo:
galaretka zielona rozrobiona w 200 ml gorącej wody – po stężeniu wykrawamy szmaragdowe kryształki
WYKONANIE:
blat czekoladowy +nasączenie
krem czekoladowy
blat czekoladowy+ nasączenie
½ kremu miętowego
blat czekoladowy+ nasączenie
½ kremu miętowego
wierzch posypujemy czekoladą tartą(bądź okruszkami) i dekorujemy kryształkami galaretki
Smacznego!