Kolejne ciasto na latoJ Tym razem wykonane z przepisu siostry Anastazji. Kokosowa śnieżynka to delikatne blaty ciasta biszkoptowego przełożone waniliowym kremem oraz subtelną pianką z mleka skondensowanego i zatopionymi w niej kryształkami galaretki cytrynowej. Całość wieńczy prażony kokos(cudowny smak kokosanek). Ten przekładaniec jest niezwykle delikatny i lekki, rozpływa się w ustach. Mnie szczególnie przypadła do gustu pianka z galaretkami- radzę użyć cytrynowej, gdyż ładnie przełamuje słodycz pianki. Ciasto jest wysokie, więc z powodzeniem można go wykonać jako tort urodzinowyJ
Składniki na 3 biszkopty:
· 9 jaj
· 1 i ½ szklanki cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej lub tortowej
· ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy do trzech 3 blaszek 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy
Składniki na krem:
· 3 i ½ szklanki mleka
· 30 dag cukru pudru
· budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
· 10 dag mąki pszennej
· 2 żółtka
· 250 g masła roślinnego
½ szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i budyń miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą z budyniu, mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem.
Składniki na piankę z galaretką:
· 2 galaretki cytrynowe
· 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
· 5 łyżek cukru pudru
· 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w ok. 100 ml gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.
Mleko ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę , następnie kostki galaretki i mieszamy drewnianą łyżką. ( Masa szybko tężeje- radzę wykonać na końcu).
· 100 g wiórków kokosowych
· łyżeczka masła
· 2 łyżki cukru
Masło topimy na patelni i dodajemy kokos i cukier. Prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.
WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe
2/3 kremu waniliowego
ciasto biszkoptowe
pianka z kryształkami galaretki
ciasto biszkoptowe
1/3 kremu waniliowego
prażony kokos
Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce ok. 3 godziny.
Smacznego!