Składniki na biszkopt:
8 jaj
200 g cukru
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego “ścinamy” wierzchnią skórkę i kruszymy- będzie potrzebna na wierzch.
Składniki na pastę orzechową:
400g obranych, zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki masła
½ szklanki cukru
2 łyżki miodu
¼ szklanki mleka
cukier waniliowy
½ słoika dżemu porzeczkowego
2 łyżki kakao
Zmielone orzechy, cukry, masło, miód, mleko przekładamy do garnka. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, a cukier i masło-rozpuszczą (ok. 8 minut). Następnie do masy dodajemy dżem oraz kakao. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Posmakujcie, czy pasuje Wam na słodkość😊.
Składniki na krem karmelowo-grysikowy:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
¾ szklanki cukru
200 g masła
2 łyżki przyprawy do kawy o smaku "Orange twist" bądź karmelowej (użyłam przyprawy znanej firmy w zielonym opakowaniu 😊)
Kaszę, cukier i przyprawę do kawy wsypujemy na zimne mleko. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miksujemy z masłem.
WYKONANIE:
Smacznego!