Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz: cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio:)
Składniki na bezę Pavlova:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Skladniki na krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dodatkowo:
dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem
liście świeżej mięty
WYKONANIE:
blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego
dekorujemy owocami
UWAGA :
tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję do oszraniania, gdyż beza może zawilgnąć, dlatego najlepiej do lodówki przed włożeniem bezy zastosować pochłaniacz wilgoci
Smacznego!