Pavlova z kremem kawowym

Dziś tort ze specjalną słodką dedykacją dla wyjątkowej osoby, która kawę smakuje z iście królewską gracją:) Ta Pavlova z mocnokawowym kremem na bazie sypanej kawy i kakao miała być niespodzianką i zaspokojeniem kawowych oczekiwań:) Tort dał radę- smakował Jubilatce i Gościom, a owocowe wykończenie cieszyło oko. Słodycz:  cukrowej bezy, kremu( z wyraźną nutką czarnej ambrozji:) oraz naturalna słodycz owoców to idealne trio:)
Składniki na bezę Pavlova:
4 białka
220 g cukru kryształu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i ocet. Chwilę miksujemy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową.
Pieczenie:
pierwsze 8-10 minut w temp. 180 stopni
kolejne 60 minut w temp 155 stopni.
Studzimy.
Skladniki na krem kawowy:
3 czubate łyżki kawy mielonej
250 ml wrzącej wody
3 czubate łyżki kakao
250 g cukru
400 g masła 
Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka.

Do przecedzonej kawy dodajemy kakao i cukier. 
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło spieniamy na puch. Bardzo powoli dodajemy po łyżce masy kawowej i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Dodatkowo:
dowolne owoce( najlepiej sprawdzą się pestkowce, bo długo zachowują świeżość) , plasterkami pomarańczy  i truskawkami dekorujemy tort na 1 godz przed podaniem
liście świeżej mięty
WYKONANIE:
blat bezowy pokrywamy całością kremu kawowego
 dekorujemy owocami
UWAGA :
tortu bezowego nie przechowujemy w lodówce, która ma tendencję do oszraniania, gdyż beza może zawilgnąć, dlatego najlepiej do lodówki  przed włożeniem bezy zastosować pochłaniacz wilgoci
 
Smacznego!

Ciasto Kakaowiec

Prosty sposób na powrót do dzieciństwa? Proszę bardzoJ  To słodki przepis na pyszną drożdżówę( a nawet dwie;)), która idealnie nadaje się do herbatki czy mleka.. Pamiętam, gdy moja mama taką robiła- zawsze schodziła błyskawicznie- krojona jeszcze lekko ciepła;) Przepis znalazłam tutaj- dziękuję! Swoją wersję wzbogaciłam jednak o dodatek sypanej, dobrej kawy, zamiast całej ilości kakao , jak w przepisie źródłowym. Bardzo poleca: mięciutkie, słodkie w sam raz- jak to drożdżowe ciacho, a wspaniały smak nadzienia idealnie się z tą drożdżową nutką komponujeJ
Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
70 g drożdży ( ¾ kostki)
200 ml mleka
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
125 g masła
cukier waniliowy
Mleko podgrzewamy. Drożdże mieszamy w dużej misce z łyżką cukru.
Dodajemy ciepłe mleko i 6 łyżek mąki- mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10-15 minut.
Żółtka miksujemy z cukrami na bardzo puszystą masę.
Masło roztapiamy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, żółtka ubite z cukrem i dokładnie wyrabiamy. 
Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie błyszczące i jednolite.
Z ciasta formujemy kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Dzielimy na dwie równe części.
Składniki na masę kakaowo- kawową:
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki kawy sypanej
7 łyżek cukru
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
dodatkowo:
2 białka do posmarowania ciasta
szczypta cukru do posypania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasta rozwałkujemy na wielkość ok. 30x 30 cm  i smarujemy białkiem
 
posypujemy kakao
 
i zwijamy jak roladę( spaw ciasta ma być na spodzie)
 
wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce
smarujemy białkiem i posypujemy cukrem
 
pieczemy 35- 40 minut w temp 175- 180 stopni
 

Smacznego!

Sernik z rosą i kawą

Jak serniczek to tylko z filiżanką dobrej kawy… A gdyby tak połączyć jedno z drugim? Ach to idealne rozwiązanie dla kawoszy. Ostatnio wpadł mi w ręce przepis na popularny sernik z rosą, ale zamiast kakao( którego używamy” przesypując” warstwy ciasta i sera, użyłam sypanej kawy. Efekt bardzo przypadł mi do gustu- w słodziutkim serniku z jeszcze słodszą pianką czujemy lekką goryczkę kawy. Pyszny- bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g pudru
150 g masła
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Składniki na masę serową:
1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
5 żółtek
2 jaja
1 szklanka oleju
skórka otarta z 1 cytryny
½ szklanki śmietany
2 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
cukier waniliowy
Ser mieszamy z budyniem. Żółtka i jaja miksujemy z pudrem, dodajemy ser i stopniowo: olej, śmietanę, skórkę i cukier waniliowy miksując na gładką masę.
Dodatkowo:
2 czubate łyżki sypanej kawy
Składniki na warstwę z rosą:
5 białek
5 łyżek cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając puder.
WYKONANIE:
ciasto ucierane
 
posypujemy przez sito ½ ilości kawy
 
masa serowa
 
PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 200-220 STOPNI
 
wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ½ ilości kawy
 
wykładamy piankę
 
PIECZEMY 20-25 MINUT W TEMP 200 STOPNI
 
zostawiamy do całkowitego ostudzenia w uchylonym piekarniku

Smacznego!

Sernik z ziemniakami (nie opada)

Serniki to mleczne niebo w buzi... Uwielbiam, więc mogę być nieobiektywna, ale ten tworek na pewno Wam posmakuje. Z sernikami jest jednak ten problem, że lubią opadać i po wyłączeniu piekarnika natychmiastowo zmniejszać swoją słodką wysokość:( Szukałam więc przepisu na taki, który będzie pyszny, z prawdziwym mielonym twarogiem i jakąś niespodzianką w środku;) Z pomocą przyszła moja ciocia, która poczęstowała mnie tym smakołykiem... Następnej soboty już gościł u mnie w domu: bogaty w smaku, ale lekki i puszysty, słodki, z minimalną warstwą kruchego ciasta.Pieczony w tortownicy o standardowych wymiarach.
Składniki na ciasto kruche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z podanych składników zarabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce 30 minut.
Składniki na sernik:
1200 g zmielonego dwukrotnie sera białego
350 g zmielonych ugotowanych w skórce( a następnie obranych) ziemniaków
350 g cukru pudru
cukier waniliowy
8 jaj
200 g stopionego schłodzonego masła
opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder miksujemy na puszystą masę.
Ser mieszamy z ziemniakami, mąką i budyniem
Następnie dodajemy do masy żółtkowej, wlewając stopione schłodzone masło.
Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Z białek ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową.

WYKONANIE I PIECZENIE SERNIKA:
tortownicę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną, wykładamy kruche ciasto i nakłuwamy widelcem. 
delikatnie wylewamy masę serową i wyrównujemy
pieczemy 70- 80 minut w temp. 175 stopni
zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku
posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!