Piernikowe rogale

 Kolejny świąteczny akcent? Proszę bardzo : ) Dziś rogale z bogatym w smaku, piernikowym nadzieniem. Delikatne, puchate ciasto drożdżowe z przypominającym piernik wnętrzem zapewnią Wam iście świąteczną atmosferę: zapach przy pieczeniu wypełni cały dom, a Wasz apetyt na coś słodkiego wzrośnie w okamgnieniu : ) Z podanych proporcji wychodzi ok 19 sztuk.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

1/4 szklanki letniego mleka

1 łyżeczka cukru

2 jaja

1/2 szklanki ciepłego mleka

1/4 szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

125 g rozpuszczonego masła

szczypta soli

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.

Składniki na nadzienie piernikowe:

300 g prażonych jabłek z cukrem ( mogą być ze słoika)

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżka masła

5 łyżek kakao typu nesquik ( rozpuszczalne)

Jabłka z masłem przekładamy do garnka, prażymy 5 minut. Dodajemy kandyzowaną skórkę i kakao. Przesmażamy ok. 5 minut. Studzimy.


Dodatkowo:

2 żółtka

cukier puder do oprószenia po wierzchu

WYKONANIE:

ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 1 cm na kształt koła, tniemy na trójkąty

 

i rozsmarowujemy nadzienie na każdym, zwijamy trójkąty od podstawy

 

układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (brakło mi- dacie wiarę? ;) )lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą

każdy rogalik smarujemy żółtkiem

pieczemy około 30 minut w temp 175-180 stopni

posypujemy cukrem pudrem – najlepiej jeszcze ciepłe

Smacznego!

 

Ciasto Skarlet

 
  
 
 
Kochani moi, to mój ostatni tworek ; ) Ciacho przekładane wielowarstwowe: owocowa moc ukryta w owocach i biszkopcie z mocą %%% . Kakaowy krem to nuta słodkiego zapomnienia- bardzo udane połączenie- nie chciałam tutaj typowego, mocnego smaku czekolady ( który zdominowałby owoce), a jedynie małą jej namiastkę , zaakcentowaną przez kakao. Przekładaniec z gatunku tych tortowych- fajnie sprawdzi się na Święta czy imprezę. Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt :

4 jaja

2/3 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

4 łyżki ciepłej wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.

Dodajemy żółtka i wodę. Miksujemy na najniższych obrotach.

Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i mieszamy.

Ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm

Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Kroimy na 2 równe blaty.

Masa jabłkowo- malinowa

6 jabłek

2 łyżki cukru

1 opakowanie galaretki malinowej

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy z cukrem pod przykryciem do miękkości. Wsypujemy galaretką malinową i mieszamy. Studzimy.

Składniki na krem kakaowy:

2 budynie śmietankowe

500 ml mleka

¾ szklanki cukru

4 łyżki kakao typu nesquik

200 -250 g masła

Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Dodatkowo:

nasączenie: 100 ml wiśniówki

1 galaretka malinowa rozrobiona na 1 ½ szklanki gorącej wody

ok. 400 g mrożonych truskawek lub malin

WYKONANIE:

biszkopt


masa jabłkowo malinowa

 

2/3 kremu kakaowego


biszkopt + nasączenie

 

1/3 kremu kakaowego

  

owoce + galaretka


Ciasto przed podaniem warto ok. 10 minut wcześniej wyjąć z lodówki ( *krem na bazie masła jest nieco bardziej zbity niż na bazie margaryny).

Smacznego!


Ciasto orzechowo- czekoladowe 4


 

Przyszła pora na ciasta iście świąteczne: ) Dziś pierwszy pomysł na ciacho pełne ulubionych, świątecznych smaków: orzechów, korzennych przypraw i kremowych, jedwabistych konsystencji… Przekładaniec orzechowo- czekoladowy to ciasto , które zrobi wrażenie nie tylko na Waszych gościach, ale i Waszych kubkach smakowych. Coraz bliżej Święta! : )  *Ciasto na blaszkę 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt kakaowy:

4 jaja

2/3 szklanki cukru

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao ciemnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.

Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do uzyskania „bezy”.

Dodajemy żółtka. Miksujemy na najniższych obrotach.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy.

Następnie wsypujemy kakao.

Ponownie mieszamy.

Ciasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm

Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni.

Składniki na ciasto z orzechami:

5 białek

25 dag pokrojonych dość drobno orzechów włoskich

20 dag cukru

1 ½ łyżki miodu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 czubata łyżka budyniu waniliowego

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem.

Dodajemy orzechy i resztę składników.

Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22cm x 25 cm.

Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na krem waniliowy:

2 szklanki mleka

cukier waniliowy

5 żółtek (pozostałych od ciasta orzechowego)

200 g cukru

1 ½ opakowania budyniu waniliowego

150 g masła + 100 g margaryny

Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy proszek budyniowy i ½ szklanki mleka.

Pozostałą ilość mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym.

Na gotujące mleko wlewamy masę jajeczną. Studzimy. 

Miksujemy z masłem i margaryną ( samo masło da "za twardy" krem)

 

Dodatkowo:

polewa

WYKONANIE:

ciasto orzechowe

 krem waniliowy

ciasto czekoladowe

 polewa


Najlepsze kolejnego dnia ; )


Smacznego!

Tort bezowy Ajerkoniak Maltesers

Witajcie sobotnio : ) Pomyślałam, że dziś podeślę Wam przepis na pyszną, kruchą bezę z kremem „ z prądem”. A co, czasem trzeba : ) Beza to fajny sposób na efektowne ciacho , a także metoda na wykorzystanie białek ( pozostałych np. od kruchego ciasta). Ten tort oprócz wyraźnie alkoholowego akcentu ma także specjalny motyw w postaci kruchych czekoladowych chrupek. Pominęłam polewę ( często prowadzi do szybszego zawilgocenia bezy), a czekolada w tym wypadku musiała być : ) Polecam.

Składniki na bezę :

4 białka

220 g cukru kryształu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ( z czubem)

1 łyżeczka octu

Schłodzone białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do sztywnej masy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru stale ubijając, aż nie będzie widocznych grudek cukru. Następnie dodajemy mąkę przesianą i ocet. Chwilę miksujemy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy na niej okrąg o wielkości standardowej tortownicy. Łyżką wykładamy do tego okręgu masę bezową, "podwijając" lekko łyżką boki okręgu.

Pieczenie:

pierwsze 8-10 minutw temp. 180 stopni

kolejne 60 minut w temp 155 stopni.

Studzimy.

Krem ajerkoniakowy

300 ml gęstego likieru Advocat

350 g masła

Masło ubijamy mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewamy ajerkoniak. Masa będzie dość gęsta. 

 

Dodatkowo:

100 g kulek w czekoladzie Maltesers

WYKONANIE:

blat bezowy

 

krem ajerkoniakowy

 

kulki czekoladowe lekko wciskamy w krem

 

*Tort bezowy najlepiej przechowywać w lodówce, ale przykryty folią aluminiową- w przeciwnym wypadku beza zrobi się miękka. 

Smacznego!

Sernik z likierowym spodem

Sernik! Niby tradycyjny, ale inny... Kruche ciasteczka z odrobiną likieru pomogły mi uzyskać idealną, nie za suchą podstawę z nutą ulubionego likieru. Bo nie ma w serniku nic gorszego niż suchy , rozwarstwiający się od delikatnej, serowej warstewki spód ( oczywiście według mnie). Mój sernik to połączenie smaku tradycyjnego, domowego sernika ze smakiem Bailey’sa. Co prawda procenty wyparują, ale smak pozostanie ;) no i zawsze to coś nowego w moim sernikowym menu. Tortownica d=28 cm.

Składniki na spód:

300 g ciastek kruchych typu digestive lub „maszynkowych”

2 łyżki masła

2 łyżki cukru pudru

100 ml likieru waniliowo- kawowego * ( np. Baileys)

Podane składniki wrzucamy do misy blendera i miksujemy na gładko. Masa będzie dość gęsta , ale wilgotna( chodzi nam o uzyskanie wilgotnego, alkoholowego spodu)

 

Składniki na sernik:

1 ½ kg sera białego dwukrotnie zmielonego

8 jaj

300-400 g cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka budyniu waniliowego

sok z 1/2 cytryny

Żółtka ucieramy z pudrem. Dodajemy ser, mąkę, budyń i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą składników.

 

WYKONANIE:

masa ciasteczkowo- likierowa

 

masa sernikowa

  

 

pieczemy 60 minut w temp. 175- 180 stopni

 

studzimy w lekko uchylonym piekarniku

 

można posypać cukrem pudrem

Smacznego!