Cześć moi Mili! Już niebawem, już za chwilę mamy święto św. Marcina. A jak św. Marcin to rogale. Ja proponuję Wam mniej pracochłonną ich wersję – bo drożdżową- i bez maku- bo jak niektórzy pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką.
Nadzienie :
80 g masła
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
200 g zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masło, miód, cukier i mleko doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy orzechy , kakao a następnie skórkę pomarańczową. Mieszamy, chwilę gotujemy i lekko studzimy . Masa ma mieć konsystencję budyniu.
Dodatkowo:
2 żółtka do posmarowania po wierzchu
WYKONANIE:
ciasto rozwałkowujemy na koło a następnie w trójkąty
na każdy trójkąt wykładamy 1-2 łyżeczki masy
trójkąty zwijamy od podstawy do końca rogalika, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
smarujemy żółtkiem
pieczemy ok. 25 minut w temp. 175-180 stopni
można polukrować ( u mnie saute, ale nie było czasu na lukier ; )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz