Biszkopt z rabarbarem

Sezon na rabarbar się zaczął więc do dzieła : ) Dzisiaj zapraszam Was na puchaty biszkopt z grysikowym kremem , gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

6 jaj (M)

szklanka cukru

szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki 22 x 25 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty.

Nadzienie rabarbarowe:

500 g rabarbaru

2/3 szklanki cukru

ok. ½ szklanki wody

1 galaretka o smaku agrestowym

Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy lekko wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa grysikowa :

6 łyżek kaszy manny

¾ szklanki cukru

2 szklanki mleka

2 krople olejku rumowego

150 g masła

Mleko, cukier i mannę przekładamy do garnka. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy z masłem do uzyskania gęstej masy.

Dodatkowo:

nasączenie:½ szklanki przegotowanej wody + sok z ½ cytryny + 3 łyżki cukru

cukier puder do posypania po wierzchu

WYKONANIE:

biszkopt + nasączenie

 

tężejąca masa rabarbarowa

 

krem grysikowy

 

 

biszkopt 

 

cukier puder

Smacznego!

Rogaliki rumowe z marmoladą różaną


Witajcie w nowym tygodniu! Czas na mój weekendowy szybki wypiek,czyli rogaleeee : ) Taka forma słodkości to najlepszy pomysł na imprezy na świeżym powietrzu ( gdy na dworze jest ciepło i dłuuuugo siedzimy z gośćmi). I choć pogoda póki co jest dość kapryśna a posiadówki na podwórku i grille są obarczone ryzykiem zmoknięcia- to przepis na rogale na pewno przyda się Wam jeszcze nie raz : ) Pyszne , mięciutkie, a’la croissantowe ciasto z dodatkiem rumowego aromatu i przepysznej różanej marmolady podbije Wasze serducha ( a raczej kubki smakowe :D ) Z tego przepisu na ciasto drożdżowe korzystałam również przy robieniu bułeczek z serem - sprawdźcie

Składniki na ciasto drożdżowe:

Zaczyn:
3 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/4 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
Pozostałe składniki:
2 jaja
1/2 szklanki ciepłego mleka + 4 krople olejku rumowego
1/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
125 g rozpuszczonego masła
szczypta soli

Nadzienie:

350 g marmolady różanej

Lukier :

200 g cukru pudru

ok. 3-4 łyżki ciepłej wody

2 krople olejku rumowego

Mąkę przesiewamy, robimy małe wgłębienie. Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i wlewamy do mąki mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na godzinę.

Gdy wyrośnie, dzielimy na dwie części ( będzie łatwiej wałkować) przekładamy na stolnicę posypaną mąką ( ciasto będzie lekko klejące, ale nie podsypujmy zbyt dużo - raczej oprószajmy ręce mąką, aby ciasto nie było za twarde). I wałkujemy na koło. Koło kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy marmoladą różaną. Zwijamy od podstawy. Rogale przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajem i lekko posypujemy makiem. Pieczemy 25 minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku ( góra- dół+ termoobieg)

 

 

Po ostudzeniu lukrujemy. 

Z podanych składników przy zachowaniu czasu wyrastania ciasta, wychodzi ok 18 rogali słusznych rozmiarów ( a’la 7days).

 

Smacznego!

Ciasto z kremem serowo-makowym

Ostatnio zostało mi sporo maku od poprzedniego ciasta i koniecznie chciałam go wykorzystać. W poszukiwaniu przepisu na makowy krem przekopałam pół internetu. Wreszcie znalazłam obiecujący przepis tutaj. Cudowne połączenie śmietanowego serniczka owarzanego i doprawionego rumowym aromatem maku stanowią o sukcesie tego ciacha:) Całość w biszkopcie nasączonym ( a jakże) rumem. Wierzch dla przełamania słodyczy pokryłam cytrynową galaretką. Blacha 22 x 25 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty.

 

Składniki na krem makowo- serowy

1 litr mleka

1 szklanka śmietany 18%

4 jaja

1 i 1/3 szklanki cukru pudru

kilka kropel olejku rumowego

1 szklanka sparzonego i zmielonego maku

250 g masła

Jaja mieszamy ze śmietaną, wlewamy na gotujące mleko. Gotujemy na małym ogniu. Powstały ser odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy po łyżce ostudzonego sera, maku i kilka kropel olejku rumowego. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

 

 Dodatkowo:

ok. 100 ml rumu + 100 ml przegotowanej wody

2 galaretki cytrynowe rozrobione na ok. 700 ml gorącej wody

WYKONANIE:

biszkopt + ½ nasączenia

 

½ kremu 

 

biszkopt + ½ nasączenia


½ kremu

 

galaretka cytrynowa

 

Najlepsze schłodzone:) 

 

Smacznego!

Ciasto Cycki Murzynki

 

Moi Kochani są takie ciasta, o których poprawności czy słuszności nazw się nie dyskutuje ; ) Zwłaszcza , gdy są tak smaczne jak Cycki Murzynki : ) A jest to bogaty przekładaniec z pysznym kremem, przygotowanym na bazie aż 6 żółtek i mocy alkoholu ( która w połączeniu z tego typu kremem daje smak ajerkoniaku , bądź adwokata- jak kto woli: ) ). Słodkość wprowadza także ciacho makowo- kokosowe i dżem- tym razem użyłam brzoskwiniowego. Pycha – i- efektowne ciacho. Blacha 25 x 36 cm.

Składniki na biszkopt:

4 jaja

3/4 szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki letniej wody

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na ciasto makowo-kokosowe:

6 białek

210 g cukru

100 g wiórek kokosowych

3/4 szklanki suchego maku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut w temp. 170 stopni. Studzimy.

Składniki na krem:

6 żółtek

budyń waniliowy

1 ½ szklanki mleka

3 łyżki mąki pszennej

9 łyżek cukru

cukier waniliowy

250 g masła

1/ 2 szklanki mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrami, budyniem i mąką. Resztę mleka gotujemy. Na gotujące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem.

Dodatkowo:

słoik dżemu brzoskwiniowego

duże opakowanie okrągłych biszkoptów

100 ml wódki do nasączenia biszkoptów

rodzynki ( kilkanaście sztuk)

polewa

 

WYKONANIE:

biszkopt 

 ( można lekko ponakłuwać aby porządnie nasiąknął )

 +dżem

 

 

biszkopt makowo- kokosowy

krem

biszkopty mocno nasączone w alkoholu

polewa

rodzynka na wierzchu każdego biszkopta

 

Smacznego!