Moi Drodzy Jesień powitała nas zmienną aurą.. Co niestety w moim przypadku objawiło się dość ostrym przeziębieniem L Ku pokrzepieniu ducha i ciała przychodzę do Was z iście orzechowym ciachem, które osłodzi jesienne nastroje i z kubkiem gorącej herbaty da Wam zastrzyku endorfinJ Ciacho powstało w ramach współpracy z marką Polskie Młyny.
Składniki :
7 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę)
szklanka cukru
3 jaja
1 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 ½ szklanki mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody
-----------------
siekane orzechy do dekoracji
Jabłka pokrojone w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Dodajemy jaja i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i znów mieszamy. Na końcu do całości przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika.
Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do blaszki 22 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 60 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu dekorujemy polewą i orzechami.
Smacznego!