To
ciacho robiłam jeszcze na Święta Wielkiej Nocy, więc długo czekało na swój
debiut na blogu. Ten mocnoalkoholowy przekładaniec faktycznie może nas
pocieszyć i zawrócić w głowie dzięki sporej dawce alkoholu;) Cztery różne
warstwy: biszkopt, masa jabłkowo- truskawkowa, masa z kokosem i „prądem” i
czekoladowa polewa.. To ciasto niezbyt słodkie, z wyczuwalną „goryczką” wódki w
masie kokosowej połączoną ze słodyczą masy jabłkowej. Polewa czekoladowa pasuje
tutaj jak ulał: smacznie komponuje się z alkoholem, dając wrażenie konsumowania
pralinki alkoholowej na biszkopcie;)
Składniki
na biszkopt:
6
jaj
szklanka
cukru
szklanka
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
Składniki
na masę jabłkowo- truskawkową:
1
kg jabłek
1
łyżka masła
3
łyżki cukru
2
galaretki truskawkowe
Jabłka
obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy część soku, wsypujemy
cukier. Przekładamy do garnka i prażymy na łyżce masła pod przykryciem ok. 5
minut. Dodajemy suche galaretki i jeszcze chwilę smażymy bez przykrycia.
Składniki
na masę kokosowo- alkoholową:
250
g wiórków kokosowych
szklanka
wódki
szklanka
cukru pudru
1
szklanka kaszy manny błyskawicznej drobnej
250
g masła roślinnego
1
żółtko
Kokos
zalewamy wódką, szczelnie przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Masło ucieramy z pudrem na puch, dodajemy stopniowo :żółtko, kaszę mannę i
kokos. Miksujemy do uzyskania gęstej masy.
* masa jest bardzo gęsta i dość zbita.
dodatkowo:
WYKONANIE:
biszkopt
masa
jabłkowa
masa
z kokosem i wódką
wyrównujemy
polewa
Najlepiej
smakuje następnego dnia.
Smacznego
i na zdrowie!;)