Krążki jabłkowe w cieście


 



 Dzień dobry! Tydzień zaczynamy słodko, smacznie i aromatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis na szybką słodycz przyda się i Wam:)

Składniki na ciasto:
3 jaja
¾ szklanki mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
mała opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Jabłka:
4-5 dużych jabłek
 cynamon
Jabłka( wydrążone , obrane  ze skórki)  kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy lekko cynamonem.
 
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Smażenie:
na głęboki tłuszcz „kładziemy” obtoczone w cynamonie i cieście naleśnikowym. 
Smażymy do zrumienienia z każdej strony.
Osuszamy na papierowym ręczniczku.
 
Posypujemy cukrem pudrem.
 
Smacznego!

Ciasto Puchowiec z truskawkami

Z tęsknoty za latem powstał spontanicznie ten oto wypiek: prosty, szybki w wykonaniu i przepełniony aromatem i smakiem owoców lata. Na dworze mróz daje o sobie znać a u nas w kuchni zapach pysznego truskawkowego ciacha- i już zima nie strasznaJ Wiem, wiem – kupne truskawki z dyskontu nie zastąpią tych świeżo zerwanych prosto z wygrzanej w słońcu grządki… Ale jak to mówią na bezrybiu i jak ryba :P A owoce nawet te szklarniowe- po przetworzeniu ( upieczeniu) smakują bez zarzutu. Ciacho bardzo puszyste, wręcz puchate- o cytrynowym smaku pięknie dopełniły owoce z chrupiącą kruszonką. Z gatunku tych do herbatki- zamiast drożdżowy… W sam raz na powrót do wspomnień o upalnym lecie, gdy dzień kończył się o 22, a temperatura nie spadała poniżej 30 stopniJ Oby do wiosny Moi drodzy!
Składniki na ciasto cytrynowe:

4 jaja

¾ szklanki cukru

cukier waniliowy

200 g miękkiego masła

2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 dużych cytryn

sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając. Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. 
Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce: aby nie było zakalca oprószyć sypki budyniem! 
ok 500 g świeżych truskawek ( mogą być też mrożone)
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na połówki.
Kruszonka:
4 łyzki mąki pszennej
3 łyżki twardego masła
szczypta cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozdrabiamy w palcach na piasek.      
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
ciasto cytrynowe
 
owoce
 
kruszonka
 
pieczemy ok 45 – 50 minut w temp. 170 stopni
 
posypujemy cukrem pudrem
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłeJ
Smacznego!