Dzień dobry! Tydzień zaczynamy słodko, smacznie i aromatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis na szybką słodycz przyda się i Wam:)
Składniki na ciasto:
3 jaja
¾ szklanki mleka
1 łyżka kwaśnej śmietany
mała opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki
Podane składniki roztrzepujemy dokładnie widelcem. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Jabłka:
4-5 dużych jabłek
cynamon
Jabłka( wydrążone , obrane ze skórki) kroimy w dość grube plastry. Obsypujemy lekko cynamonem.
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Smażenie:
na głęboki tłuszcz „kładziemy” obtoczone w cynamonie i cieście naleśnikowym.
Smażymy do zrumienienia z każdej strony.
Osuszamy na papierowym ręczniczku.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!