Jak
Wielkanoc- to babeczki;) Najlepsze takie malutkie, wyporcjowane- w
sam raz naraz. Dzisiaj są to babeczki o smaku makosernika, ale
takiego w uproszczonej wersji. Masa makowa z puszki + „ser” ze
.śmietany 18% + kruchutkie ciasto. Pyszne, nie za słodkie,
pachnące świętami a pieczenie ich zajmie Wam razem z
przygotowaniem około godziny.
Składniki na ciasto kruche ( ok . 10-12 sztuk babeczek)
1 ½ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki cukru
cukier waniliowy
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego koła o średnicy nieco większej niż foremka.
Wylepiamy do natłuszczonych foremek babeczkowych.
Masa „sernikowa”:
4 białka
10 łyżek cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
330 ml śmietany 18 % tłuszczu ( duży kubek)
Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną.
Dodatkowo:
około 2/3 puszki gotowej masy makowej
WYKONANIE:
ciasto kruche wyłożone do foremek
2-3 łyżki masy makowej do każdej foremki
3-4
łyżki masy „sernikowej” na każdą babeczkę
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem ok 30 minut
Smacznego!