Tort Rasta Serce

Cześć Kochani , dziś daję Wam serce na talerzu😉 A raczej na papierze,hehe Ten tort to czysty spontan, pozytywny i kolorowy jak osoba, dla której był robiony, a która w dniu urodzin znalazła się niestety poza domem.. Więc tort pojechał do tej osoby 😊  Torcik na jasnym biszkopcie, z czekoladową masą i morelowym przełożeniem, Bardzo luźno zainspirowany tortem Sachera, zdecydowanie delikatniejszy no i oczywiście bardziej kremowy.  Możecie przyozdobić suszonymi morelami lub mandarynką z syropu… A ja chciałam, żeby było kolorowo!
Składniki na biszkopt:

5 jaj
 ½ szklanki cukru
¾  szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na „półsztywno”. Stopniowo dosypujemy cukru stale miksując , do sztywności. Dodajemy po 1 żółtku, miksując na najniższych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dno formy w kształcie serca (tylko dno!) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy delikatnie do formy. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem lub 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty.
*moja forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu
  
 
Składnik na przełożenie:
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny
słoik dżemu morelowego
Krem czekoladowy:

2 łyżki mąki pszennej
budyń czekoladowy
½ l mleka
¾ szklanki cukru
250 g masła roślinnego
Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego do uzyskania gładkiej masy 

dekoracja u mnie: wiórki waflowe zielone, posypka cukrowa

WYKONANIE:
blat + 1/3 nasączenia + dżem

krem
 
blat + 1/3 nasączenia + dżem
 
krem
 
blat + nasączenie: krem + boki:krem
  
 
dowolna dekoracja
  
  
 
Smacznego!

Ciasto TRIO


Kochani Moi, lipcowa pogoda daje się nam trochę we znaki swoją zimną aurą... Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).  Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców😊 Trio jest harmonijne w smaku, bardzo owocowe, przypominające  „Galaretką Społemowską”  .  Polecam!

Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g margaryny
cukier waniliowy
80 g cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Jeden blat kruszymy.
Składniki na masę pigwową:
ok. 400 g przesmażonej z 4 łyżkami cukru  pigwy z nalewki
2 galaretki „przeźroczyste” o smaku winogronowym
Pigwę z nalewki przesmażamy z cukrem. Następnie do gorącej dodajemy sypkie galaretki. Chwilę smażymy.
 
Składniki na masę truskawkową:
ok. 500 g świeżych truskawek przesmażonych z 3 łyżkami cukru
2 galaretki truskawkowe + łyżka żelatyny
Truskawki przesmażamy z cukrem do momentu, aż odparuje z nich sporo wody. Dodajemy sypkie galaretki i żelatynę. Lekko studzimy.
 
Składniki na krem śmietanowy:
5 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
500 g śmietany 18 % tłuszczu
śnieżka w proszku
2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
Śmietanę miksujemy ze Snieżką i z cukrami na puszystą masę.. Lekko ostudzoną żelatynę łączymy ze śmietaną. Masa stężeje w lodówce w ok. 20 minut.
WYKONANIE:
blat kruchy
masa pigwowa
 
masa śmietanowa – 2/3 całości
  
 
masa truskawkowa
 
masa śmietanowa 1/3 całości
  
 
okruszki z blatu ciasta
  
 
Smacznego!
 
Ps. Pozwólcie mu trochę zmięknąć w lodówce- najlepszy na 2gi dzień