Bankietówki Kokos z truskawką

A dzisiaj będzie na kokosowo:) To przedostatnie z bankietówek , jakie wykonywałam na zamówienie ostatnio-dość szybkie w przygotowaniu. Wiodącym smakiem jest tutaj oczywiście kokos, ale tym razem w towarzystwie truskawki w żelu, czyli popularnej frużeliny. Całość skryta pomiędzy jasnymi biszkopcikami waniliowego ciasta. Wymyślając tą wersje sugerowałam się znaną mi już kompozycją  smakową ciasta „Pokusa” z przepisu mojej mamy, co prawda masy trochę inne, ale bardzo podobne wrażenie smakowe. Sama słodycz:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką bankietową wykrawamy odpowiednie kształty.
Składniki na masę kokosową:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dag wiórków kokosowych
budyń waniliowy
250 g masła
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie mieć konsystencję ugotowanego na miękko ryżu.

Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. 

Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy( ale  masa nie musi być całkiem zimna).
Składniki na frużelinę truskawkową:
500 g  mrożonych truskawek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 50ml wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Truskawki zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałego owocowego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy
WYKONANIE:
biszkopcik waniliowy+masa kokosowa
 
biszkopcik waniliowy
 
frużelina truskawkowa
 
Tak przygotowane bankietówki ( lub ciasto- podane proporcje starczają na standardowe ciasto) wkładamy do lodówki, aż frużelina stężeje- ok. 1,5 godziny.
Smacznego!
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Sernik orzechowo czekoladowy

 
Serniki, serniki- moje ulubione : do jedzenia i do pieczenia:) Kiedy wpadł mi w ręce ten przepis bez wahania go wypróbowałam (Źródło przepisu:"Wielka Księga ciast s. Anastazji"). Dwa rodzaje sernika: pomarańczowo- waniliowy i czekoladowy, dwa rodzaje ciasta: biszkopt tradycyjny jasny i biszkopt orzechowy: wszystko spojone przez 3 cienkie warstwy orzechowej masy.Ajajaj.. Kalorycznie :)? Wiecie co?Może i jest napakowany składnikami, ale nie zapycha- a to jedno z głównych kryteriów oceny sernika:) Czasami warto po prostu cieszyć się smakiem ulubionego ciasta, a nie martwić o kalorie;P w końcu tyle się ich traci przy przygotowywaniu ciast:)) Polecam dla sernikomaniaków- może posmakuje Wam ta wersja sernika tortowego- ja ją ubóstwiam.A i jeszcze jedno: to kolejny przekładaniec o baaardzo słusznych rozmiarach: ma wagę dwóch średniego formatu ciast, więc jeśli chcecie mniejszą wersję podzielcie składniki na pół i wykonajcie je w blaszce 22x25:)
Składniki na ciasto orzechowe:
5 jaj
200 g cukru
50 g zmielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy :żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i orzechy. Mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na sernik pomarańczowo-waniliowy:
600 g zmielonego dwukrotnie sera
300 g cukru pudru
6 jaj
150 g margaryny
budyń waniliowy
kilka kropel olejku pomarańczowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera i aromat pomarańczowy, aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy budyń i proszek do pieczenia .Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Składniki na sernik czekoladowy:
600 g zmielonego dwukrotnie sera
300 g cukru pudru
6 jaj
150 g margaryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Margarynę z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i łyżce sera,  aż do wyczerpania składników, cały czas ucierając. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i 2 łyżki kakao .Dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
UWAGA: serniki najlepiej upiec dzień wcześniej, i zanieść w chłodne miejsce- wtedy bez problemu zdejmiemy je z papieru i przełożymy na ciasto.
Składniki na biszkopt jasny:
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Składniki na masę orzechową:
200 g mielonych orzechów włoskich
szklanka mleka
3 jaja
200 g cukru
250 g masła
Orzechy sparzamy gotującym mlekiem. Studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na parze. Studzimy.
 Do utartego masła dodajemy po łyżce jaj ubitych na parze i łyżce ostudzonych orzechów. 
Ucieramy do uzyskania gęstej masy.
Dodatkowo:
polewa z tego przepisu
WYKONANIE:
ciasto orzechowe + 1/3 masy orzechowej
 
sernik jasny + 1/3 masy orzechowej
sernik czekoladowy  + 1/3 masy orzechowej
 
biszkopt
 
polewa
 
Smacznego!

Ps. Bardzo podobne ciasto wykonała ostatnio Agnes: zobaczcie koniecznie. A miałyśmy chyba sernikową synchronizacje :)
Eko Ciasta i Eko Desery

Ciasto Jacuś

 
A teraz będzie krótka opowieść o tym jak Jacuś stał się PawełkiemJ Wypiek wykonałam z przepisu( niespodzianka:p) s. Anastazji i w oryginale siostra sugeruje, by do masy użyć batoników „ Jacuś”, od których pochodzi nazwa ciasta. A że Mariola Jacusiów nie znalazła na sklepowej półce, poraczyła się „Pawełkami”: koniec opowieściJ A na poważnie: Ten przekładaniec to taki łaciaty murzynek kokosowy z mocną dawką kremu na bazie wyżej wymienionych batoników właśnie. Ze środka ciasta przebija się swoją jasnością biszkopt mocno nasączony rumem. ”Jacuś” jest zupełnie inny w smaku niż typowy biszkopt przekładany kremem: ucierane kakaowe ciasto jest miękkie, lekko wilgotne ale nie gąbczaste, w połączeniu z kokosowymi „wysepkami”: kompozycja wymarzonaJ  Jeśli jesteście wielbicielami kokosa i słodziutkich, lekko alkoholowych kremów i ciast- to Jacuś może stać się Waszym słodkim  faworytem na nadchodzące ŚwiętaJ
Składniki na ciasto kakaowo- kokosowe:
CZĘŚĆ KAKAOWA:
250 g margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao i mleko, chwilę gotując. Studzimy. Do chłodnej masy dodajemy żółtka i ucieramy dokładnie.
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i ucieramy na gładką masę(będzie dość gęsta). 
Ubijamy pianę z białek i łączymy z ciastem, delikatnie mieszając całość.
CZĘŚĆ KOKOSOWA:
4 białka
150 g cukru
150 g wiórek kokosowych( u mnie połowa to kolorowe wiórki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Wsypujemy wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
WYKONANIE I PIECZENIE:
Na blachę kładziemy naprzemiennie po łyżce ciasta kakaowego i kokosowego.
 Całość lekko wyrównujemy z wierzchu.
 Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
 Kroimy na dwa równe blaty.

Składniki na biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej (z czubem)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej na bezę. Dodajemy po 1 żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-35 minut w temp 175 stopni. Studzimy.
Składniki na krem:
500 ml mleka
cukier waniliowy
6 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony Pawełek lub inne tego tego typu
3 łyżki mleka
250 g masła
Z mleka, mąki, żółtek i cukru gotujemy budyń. Studzimy.Batony rozpuszczamy w mleku. Studzimy. Masło ucieramy dodając partiami po łyżce ostudzony budyń i ostudzone batony,
do uzyskania gęstej masy. Dzielimy na 2 części.

Dodatkowo:
rum do nasączenia biszkoptu jasnego
50 g wiórków kokosowych
WYKONANIE:
blat kakaowo- kokosowy+1/2 kremu
 
biszkopt nasączony rumem
 
1/2 kremu
 
blat kakaowo-kokosowy
 
polewa+ posypka z wiórek kokosowych.
 
Smacznego!

Eko Ciasta i Eko Desery