A dzisiaj będzie na kokosowo:) To przedostatnie z bankietówek , jakie wykonywałam na zamówienie ostatnio-dość szybkie w przygotowaniu. Wiodącym smakiem jest tutaj oczywiście kokos, ale tym razem w towarzystwie truskawki w żelu, czyli popularnej frużeliny. Całość skryta pomiędzy jasnymi biszkopcikami waniliowego ciasta. Wymyślając tą wersje sugerowałam się znaną mi już kompozycją smakową ciasta „Pokusa” z przepisu mojej mamy, co prawda masy trochę inne, ale bardzo podobne wrażenie smakowe. Sama słodycz:)
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
aromat waniliowy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Foremką bankietową wykrawamy odpowiednie kształty.
Składniki na masę kokosową:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
30 dag wiórków kokosowych
budyń waniliowy
250 g masła
2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając, aż będzie mieć konsystencję ugotowanego na miękko ryżu.
Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając.
Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy( ale masa nie musi być całkiem zimna).
Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając.
Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy do masy kokosowej. Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy( ale masa nie musi być całkiem zimna).
Składniki na frużelinę truskawkową:
500 g mrożonych truskawek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 50ml wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny
Truskawki zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałego owocowego sosu dodajemy żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy
WYKONANIE:
biszkopcik waniliowy+masa kokosowa
biszkopcik waniliowy
frużelina truskawkowa
Tak przygotowane bankietówki ( lub ciasto- podane proporcje starczają na standardowe ciasto) wkładamy do lodówki, aż frużelina stężeje- ok. 1,5 godziny.
Smacznego!