Ciasto "Fuga"

 
 Ciasto o bardzo (nie)wdzięcznej nazwie- Pleśniak, a także Fuga to kruchy przekładaniec z bezową pianką, pod którą ukryła się gruba warstwa powideł śliwkowych. Zapewne zawdzięcza swoje "imię"  ciekawej fakturze, której nie będę określać nazwą powszechnego grzyba:))ze względu na szacunek do wypieku J Bo jest naprawdę dobre! Rzadko robię tego typu kruche przekładańce, ale ten, ze względu na nazwę musiałam zrobić- nie pożałowałam- sprawdziło się do kawy i do herbaty- kruchutkie, z jesiennym akcentem- wypróbujcieJ
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
+1 łyżka kakao do części ciemnej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części( jasne: 1 duże druga mała, ciemna: dodajemy kakao) .  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
+ dodatkowo : 2 spore słoiki powideł śliwkowych( ok 350-400 g)
Składniki na bezową piankę:
6-7 białek
szklanka cukru
cukier waniliowy
Białka miksujemy stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną bezę.
 WYKONANIE:
większa część ciasta kruchego białego
powidła= zapiekamy 15 minut
bezowa pianka
ciasto kruche białe i czarne starte na tarce
 
pieczemy ok 45 minut w temp. 180 stopni.
zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostudzenia
Smacznego!

Sałatka Leśna Polana

Witam Was dziś sałatkowo i treściwie. Tym razem „Leśna polana”, ale przygotowana w mojej wersji- bez konieczności posiadania folii i odwracania miski. Co prawda taka wersja jest mniej efektowna, ale uwierzcie- jest równie smaczna. Sałatka jest dzięki dodatkowi mięska i ziemniaków bardzo treściwa i może z powodzeniem stanowić drugie danie obiadowe obok zupy. Polecam także w wersji odwracanej- przepis oryginalny tutaj.
 Składniki:
podwójny filet z piersi kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
szczypiorek
4 małe ziemniaki
1 duża marchew
spory kawałek sera żółtego ( około 150 g)
4 ogórki konserwowe
3 jaja
papryka konserwowa
4-5 łyżek majonezu
4-5 łyżek śmietany 18%
olej
sól
przyprawa do kurczaka ( dobrze sprawdza się przyprawa gyros)
Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w przyprawach i smażymy. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki i marchewkę gotujemy al. dente- studzimy, kroimy w kostkę.
Jaja również gotujemy na twardo- studzimy, kroimy w kostkę.
Ze śmietany i majonezu przygotowujemy sos, doprawiamy

KOLEJNOŚĆ WARSTW W WERSJI NIEODWRACANEJ:
1.     ser żółty,dociskamy, posmarować cienko sosem majonezowym.
2.      jajka pokrojone w kostkę, sól, pieprz,dociskamy, posmarować cienko sosem,
3.     ogórki posiekane w kostkę,papryka pokrojona w kostkę,dociskamy, posmarować cienko sosem
4.     filet pokrojony w kawałki,dociskamy, posmarować cienko sosem,
5.     ziemniaki,sól,pieprz,dociskamy,smarujemy cienko sosem
6.     marchewka,sól,pieprz, dociskamy,smarujemy cienko sosem
7.     pieczarki wciskamy w poprzednią warstwę, a między pieczarki wciskamy szczypior


Smacznego!!!

Serniczki kawowo- pomarańczowe

 
 Serników nigdy za wiele- w każdej wersji! Dziś serniczki w formie ciastek bankietowych z serka tzw. owarzanego. Niebiańsko delikatny smak masy serkowej z dużą ilości skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, aromatyczny biszkopt kakaowy z dodatkiem esencji pomarańczowej i nasączenie kawowo- pomarańczowe… 3 x razy pomarańczaJ Pachnie Wam już Swiętami? Jest słodko, miękko dla podniebienia i deserowo- nie żałujcie nasączenia- to ono w tym wypadku stanowi o delikatności i  podkreśla smak smacznej masy. O podanych proporcjach można wykonać ciasto z blachy 33 x 35 cm.
Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Kroimy na trzy części. Foremką wycinamy kształty odpowiednie do formy bankietowej.
 
Składniki na masę serkową:
 serek:
1 1/2 litra mleka
400 ml śmietany 18 %
4 jaja
Śmietanę miksujemy z jajami. Mleko gotujemy w dużym garnku na małym ogniu. Do gotującego mleka wlewamy masę jajeczno- śmietanową i gotujemy(mieszając od czasu do czasu) do momentu owarzenia się jej na powierzchni mleka. Powstały serek zbieramy łyżką cedzakową na sito. Studzimy.
120 g masła
esencja pomarańczowa
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek,  skórkę i esencję.
Miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy.
składniki na nasączenie:
4 łyżki kawy sypanej
5 kropel esencji pomarańczowej
4 łyżki cukru
1 1/ 2 szklanki gorącej wody
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie. Przecedzamy przez sito ( aby nie było fusów z kawy)
Dodatkowo:
6 łyżek kwaskowego dżemu lub powideł
WYKONANIE
ciastka biszkoptowe + nasączenie
 
po 1 łyżeczce kwaskowego dżemu ( u mnie wiśniowy)
 
masa serkowa
 
ciastka biszkoptowe + nasączenie
 
masa serkowa
 
ciastka biszkoptowe
 
Schładzamy w lodówce ok 3-4 godziny
Smacznego!

Sernik Korsarz

Hej moi Mili:) Macie chęć na jeszcze więcej czekolaaaaady? Ja ostatnio szaleję na jej punkcie. Kilka solidnych czekoladowych pralin dziennie to mus! A czekoladowe ciacho-ach- a jeszcze sernik? Uwielbiam. Kilka dni temu udało mi się kupić od zaprzyjaźnionej pani wiejskiego, pełnotłustego serka- nie omieszkałam go wykorzystać więc w słodki sposób. Tym razem Zdecydowałam się na sernik  pieczony, nie przekładany, z rumowym zacięciem, wzbogacony o słodycz dżemu morelowego w kruchutkim, kakaowym cieście. Masa serowa była słodziutka- taka jak lubimyJ Polecam czasem skłonić się w stronę tradycyjnego sernika…
 Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółta
cukier waniliowy
1/2 szklanki pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
1 łyżka kakao
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.
Składniki na sernik:
1000 g sera białego dwukrotnie zmielonego
450 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
8 jaj 
130 g margaryny
garść namoczonych w rumie * 50 ml (nie odsączamy)
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, ser wymieszany z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. 
Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową i rodzynkami w rumie.
 
Dodatkowo:
słoik (200 g ) dżemu morelowego
WYKONANIE:
½ ciasta kruchego
 
dżem morelowy
 
masa serowa
 
½ ciasta kruchego
 
Pieczemy 65 minut w temp. 180 stopni. Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.

Można polać polewą czekoladowąJ

Smacznego!