No
cześć! Ostatnio było dużo kawowego pobudzenia, więc dziś coś w
przeciwnym kierunku: cytrynka- czyli owocowe orzeźwienie :) Ten
przekładaniec w formie tortu jest bardzo delikatny- będzie smakował
nawet dzieciom. Ma w sobie coś z ciasta Venus, ale jest zdecydowanie
bardziej kremowy, wilgotny i subtelnie owocowy. Cytrynowy biszkopt
nasączony ponczem herbacianym earl grey, przełożony prostym
malinowym kremem i posypany prażonym kokosem będzie zdecydowanym
faworytem w kategorii „ coś do kawy” . :)
Składniki
na biszkopt cytrynowy:
4
jaja
( u mnie L, wiejskie)
1
szklanka
cukru
sok
z połowy cytryny
1
szklanka mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz
sok cytrynowy, ubijamy
na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka i dalej
ubijamy na najniższych obrotach. Potem przesiewamy mąki
i
lekko, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy ok. 35 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Kroimy na 3 blaty.
Składniki
na krem
o
smaku malinowym:
1
budyń malinowy duży ( taki z napisem ¾ l mleka)
500
ml mleka
2
łyżki syropu malinowego
6
łyżek cukru
250
g masła
Z
mleka, cukru, syropu i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń.
Studzimy.
Miksujemy z masłem.
Dodatkowo:
nasączenie:
szklanka herbaty
earl grey + sok z ½ cytryny+
2 łyżki cukru
150
g wiórek kokosowych uprażonych na 1 łyżeczce masła
WYKONANIE:
blat
biszkoptowy + nasączenie
1/3
kremu
blat
biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu
blat
biszkoptowy+ nasączenie + 1/3 kremu
posypujemy
prażonym kokosem
Smacznego!