Tort Orzechowy Milky Way

Urodziny to szczególny dzień w roku, zwłaszcza urodziny kogoś bliskiego;) Dlatego ten tort był wyjątkowy- dopasowany szczegółowo pod ulubione smaki, męskie smakiJ Główną rolę gra tutaj mocne alkoholowe nasączenie z dodatkiem mocnej kawy. Całość wykonana na mocnokakaowym biszkopcie, przełożona dwoma rodzajami mas: kremu a’la milky way oraz orzechowego. Jedynym owocowym akcentem w tym torcie są słodkie wiśnie przesmażone w cukrze. To tort bardzo słodki i bardzo mocno nasączony, sycący i według Jubilata był najlepszy;) Według mnie to jeden z lepszych jakie udało mi się poczynić- polecam!
Składniki na biszkopt:
8 jaj
28 dag cukru
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Składniki na nasączenie:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
250 ml wody gorącej
200 ml spirytusu
Składniki na masę Milky Way:
1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy(ewentualnie olejek)
2 szklanki mleka w proszku
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puch. Powoli dolewamy ostudzone mleko z cukrem i mieszamy energicznie. Następnie wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.
Składniki na krem orzechowy:
200 g orzechów włoskich zmielonych
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
250 g masła
Mleko gotujemy z cukrem. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Partiami dodajemy masę mleczno orzechową i miksujemy na gęsty krem
Dodatkowo:
kilka sztuk połówek orzechów włoskich
tarta czekolada
wiśnie smażone w cukrze
WYKONANIE:
blat biszkoptowy + nasączenie
½ masy milky way
 
nasączony blat biszkoptowy
 
krem orzechowy
 
nasączony blat biszkoptowy+½ masy milky way
 
posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy
Smacznego!

Komentarze

  1. Ile pieczemy biszkopt i jakiej średnicy tortownicę Pani użyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. średnica tortownicy 26 cm, wysokość ok. 7 cm. Biszkopt pieczemy ok. 35-40 minut w temp 175-180 stopni:) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz