Ten przekładaniec z mojego przepisu to lekki miodownik z masą z prażonych jabłek i kremem na bazie śmietany 18 %. Nie jest za słodki, za to aromatyczny i przesiąknięty do cna jesiennymi smakami: jabłek, miodu… Wiecie, że lubię powariować z kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki to do siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku.
Składniki na ciasto miodowe:
650 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
300 g cukru
300 g margaryny
3 łyżki miodu
2 jaja
opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany
Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce.
Składniki na masę jabłkowo- agrestową:
1 kg jabłek
2 galaretki agrestowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut. Wsypujemy sypkie galaretki agrestowe. Gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Składniki na masę jabłkowo- truskawkową:
1 kg jabłek
2 galaretki truskawkowe
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut. Wsypujemy sypkie galaretki truskawkowe. Gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Składniki na krem:
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
½ szklanki mleka
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
¾ szklanki cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody
400 g śmietany 18%
Kakao, masło ,mleko, kawę i cukier podgrzewamy i gotujemy do zgęstnienia ok. 3 minuty. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miksujemy ze śmietaną( uwaga masa szybko tężeje.
WYKONANIE:
ciasto miodowe*można nasączyć kawą
masa jabłkowa truskawkowa
ciasto miodowe
masa jabłkowa agrestowa
ciasto miodowe
krem kawowy
ciasto miodowe
polewa
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz