2016-11-01

Ciasto Zefiryna z kruszonką

Po serii przekładańców zapraszam Was serdecznie na tzw. ciasto z jednej blachyJ Mimo jednorazowego pieczenia i nie przekładania, ciasto posiada ładne i bardzo smaczne warstwy. Całość równie pyszna - wypieczone, kruche ciasto nadziane jabłkami z dodatkiem marmolady w rozpływającej się w ustach czekoladowej kołderce budyniu- bardzo jesiennie i w sam raz do jesiennej herbatki- nie za słodkie- zastąpi typową drożdżówę na śniadanie- zdrowsze , pożywne i taaakie pyszne. W oryginalnym przepisie zamiast kruchego wierzchu występuje masa śmietanowa i herbatniki- ale postanowiłam wykonać go w swojej wersji;)ciasto na blaszkę 22x 25 cm.
Składniki na ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 kostki margaryny
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę.
Jabłka i marmolada:
8 sporych jabłek
1 mały słoik twardej marmolady
Jabłka obieramy i kroimy na połówki, wydrążamy gniazda.
Masa budyniowa:
3 budynie czekoladowe bez cukru
3 szklanki mleka
7 łyżek cukru
Z podanych składników gotujemy gęsty budyń. Nie studzimy całkowicie, a jeszcze ciepły wykładamy na ciasto.
WYKONANIE:
½ ciasta kruchego( boki brytfanki także wykładamy ciastem)
 
jabłka+ marmolada w środek każdej połówki jabłka
 
ciepła masa budyniowa
 
½ ciasta kruchego starta na tarce o grubych oczkach
 
Pieczemy 60-65 minut w temp 175 stopni
Tutaj Zefiryna w towarzystwie Zemsty Teściowej;)
Smacznego!

1 komentarz :

Durszlak.pl